El president del govern central, Mariano Rajoy, ha informat aquest divendres durant un míting a Oriola (Alacant) que un policia espanyol ha mort després de l'atemptat registrat aquesta mateixa tarda al costat de l'Ambaixada d'Espanya a Kabul.

Prèviament, Rajoy havia ofert alguns detalls d'aquest atac en declaracions als periodistes. En aquest sentit, havia informat que un agent havia resultat ferit, encara que segons ha explicat les ferides no semblaven ser greus. Poc després, no obstant això, confirmava la defunció del policia.

D'altra banda, Rajoy ha explicat que l'atac perpetrat al costat de l'Ambaixada d'Espanya a Kabul no anava dirigit contra la legació diplomàtica. El cap de l'Executiu ha subratllat que "no hi ha hagut un atac ni era la intenció de fer-ho contra l'Ambaixada d'Espanya a Afganistan i així ho han reivindicat els talibans. Era un atac contra algunes cases d'hostes que estaven molt properes a l'ambaixada".

El president del Govern ha conversat amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez; amb el de Podem, Pablo Iglesias; i amb el lehendakari, Íñigo Urkulu, per informar-los de les dades que disposava respecte a aquest atac. Amb altres líders polítics tenia intenció de parlar al llarg de la tarda.

Nou afganesos ferits

La Policia de Kabul ha confirmat que almenys nou civils van resultar ferits, en principi tots afganesos, en l'atac contra una casa d'hostes estrangera a la capital afganesa.

"Fins ara tenim només nou ferits, tots civils i que han resultat ferits per l'explosió no pel tiroteig posterior", ha indicat el cap del Departament d'Investigació Criminal de la Policia de Kabul, Faraidoon Obaidi, assenyalant que les conclusions preliminars indiquen que "tots són afganesos".

La font va detallar que les forces de seguretat estan "buidant l'àrea pas a pas, ja que la zona es troba a les fosques" i que en aquests moments no hi ha trets. "Estem intentant evitar baixes", va manifestar.

Fonts oficials a Kabul han explicat que l'atac ha començat sobre les 18:00 hora local (13:30 GMT) a l'àrea de Sherpor, en la qual se situen diverses ambaixades -entre elles l'espanyola- i edificis governamentals, quan després d'una explosió en un cotxe un grup de talibans suïcides va penetrar en un hostal proper a la legació d'Espanya.

Els talibans reivindiquen l'atac

Els talibans, que han reclamat l'autoria de l'atac, han assegurat que han causat un gran nombre de víctimes. "Avui a la tarda a l'àrea de Sherpor a Kabul diversos cercadors de martiri (atacants suïcides) han entrat en una casa d'hostes dels estrangers invasors", ha indicat el portaveu del grup Zabihullah Mujahid en el seu compte de Twitter.

"Després d'una explosió en un cotxe, alguns atacants suïcides van entrar en una casa d'hostes annexa a l'Ambaixada d'Espanya. Les forces especials han arribat a l'àrea i la zona ha estat acordonada", ha indicat el cap d'Emergències del Ministeri d'Interior afganès, Homayoon Aini.

Per la seva banda, Faraidoon Obaidi, ha detallat que alguns guàrdies de seguretat de les ambaixades estan realitzant trets a l'aire, la qual cosa fa que la situació sigui "confusa" a l'àrea.