Els Mossos d'Esquadra han detingut a Barcelona un suposat terrorista gihadista sobre el qual pesava una ordre internacional de recerca i captura des del 2011 per part dels Estats Units, on suposadament reclutava per Al-Qaeda del Magrib Islàmic i va intentar muntar l'any 2009 un grup propi.

En roda de premsa, el conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, ha indicat que el suposat terrorista, Ali Charef Damache, de doble nacionalitat irlandesa i algeriana, va ser detingut aquest dijous a la tarda a l'avinguda Meridiana de Barcelona i aquest divendres ha ingressat a la presó provisional per ordre del titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, pendent de la seva extradició als Estats Units.

Ali Charef Damache va estar empresonat cinc anys a Irlanda, fins que al maig passat va quedar en llibertat, sense que les autoritats irlandeses acordessin la seva extradició als Estats Units, on se'l reclama des del juliol del 2011 per delictes de conspiració per proveir material de suport a terroristes i proporcionar documentació falsa a combatents, pels quals podria afrontar penes de fins a 45 anys de presó.

Segons fonts properes al cas, al detingut se li atribueix un intent d'atemptat contra l'artista suec Lars Vilks, amenaçat per grups islamistes per publicar en 2007 un dibuix de Mahoma com un gos.

Els Mossos van saber aquesta setmana que Damache era a Barcelona

Les mateixes fonts han assenyalat que els Mossos d'Esquadra van tenir coneixement aquesta mateixa setmana que Damache es trobava a Barcelona gràcies en part a la col·laboració ciutadana -amb un avís al 112-, per la qual cosa es va activar a la comissaria d'informació per recaptar totes les dades possibles i es va comprovar que l'ordre de crida i cerca seguia vigent.

El conseller Jané, que ha comparegut en una roda de premsa convocada d'urgència al costat del director dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, i el comissari cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluis Trapero, ha destacat que els Estats Units donen una gran importància a aquesta detenció, ja que es tracta d'un sospitós d'especial interès per a la justícia nord-americana.

En els pocs dies que va estar a Barcelona, fins que va ser detingut aquest dijous a la tarda, als Mossos no els consta que el sospitós cometés cap activitat delictiva.

El detingut, que portava passaport irlandès al moment de la detenció, va canviar freqüentment d'allotjament en els seus pocs dies a Barcelona, ja que no va estar més de dos dies en el mateix lloc.

Un llarg historial delictiu

Segons l'ordre de detenció, que EUA va emetre a través d'Interpol, Damache es va dedicar almenys entre el gener del 2009 i el març del 2010 a reclutar a combatents per a la branca d'Al-Qaeda al Magrib Islàmic, ja que diversos correus electrònics que se li van intervenir a Pennsilvània així ho acreditarien.

A més, el 7 d'agost de 2009 se li van localitzar altres correus que també demostrarien, segons ha apuntat Jané, que estava construint una organització terrorista, dividida en cinc cèl·lules: la logística, la d'informació, la de reclutament, la de finançament i el comando operatiu.

El conseller ha assenyalat que immediatament després de la detenció, que es va produir a primera hora de la tarda d'ahir, va trucar el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, perquè estigués "puntualment informat" de l'operació, amb l'objectiu de mantenir la "col·laboració mútua" entre el Govern i la Generalitat i els cossos de seguretat en la lluita contra el terrorisme.