El candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va argumentar ahir que l'article 92 de la Constitució Espanyola permetria convocar el referèndum a Catalunya, una consulta que, com va avançar Pablo Iglesias, es portaria a terme el primer any de legislatura si Podem guanya el 20-D.

Segons Domènech, "Iglesias no només va dir que el referèndum es convocaria durant el 2016, sinó que, a més, seria un compromís d'investidura juntament amb els drets socials". Domènech també va demanar a tots els candidats "que diguin si demanaran a la banca que torni els 61.000 milions del rescat, si derogaran l'article 135 de la Constitució i si defensaran el referèndum català".

Per la seva part, el candidat de Podem a la presidència del govern espanyol, Pablo Iglesias, va assegurar que hi ha "sospites" que Mariano Rajoy sabia del cobrament de comissions per part del diputat del PP per Segòvia Pedro Gómez de la Serna i de l'ambaixador espanyol a l'Índia, Gustavo de Arístegui, per aconseguir contractes a empreses espanyoles a l'Àfrica i l'Amèrica del Sud. Iglesias va dir que Rajoy "ha mirat cap a un altre costat" i li va preguntar si sap que l'ambaixador "ha utilitzat la seva funció diplomàtica per fer negocis" i que el diputat l'acta "per guanyar diners".

Durant el seu acte electoral a la Universitat de la Laguna, a Santa Cruz de Tenerife, Pablo Iglesias va dir que Mariano Rajoy és un "no ho sap, no contesta", i el va acusar d'haver fet una llei d'enjudiciament criminal per "posar traves als professionals de la justícia que investiguen la corrupció". Així mateix, va defensar de prohibir a la Constitució Espanyola "les portes giratòries que comuniquen els consells d'administració amb els consells de ministres" i va dir que cal posar fi a "la dualitat" del finançament dels partits a través de fundacions.

En aquest sentit, va manifestar que Podem no demana diners als bancs "per no tenir deutes amb ells", i que si totes les formacions haguessin fet el mateix, "no hauríem de veure com entitats fan fora persones". Iglesias va afegir que és evident que cal eliminar "la presa de pèl" del finançament dels partits, però que no sent cap proposta.