Unes 300 persones van fer ahir un minut de silenci a les 12 del migdia davant l'ajuntament de Girona en record de la mare i les dues filles mortes dimecres en precipitar-se des d'un 13è pis.

"La ciutat està colpida", va afirmar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. La tragèdia va tocar de prop l'Ajuntament perquè la mare havia treballat com a tècnic a l'àrea d'Urbanisme i era molt coneguda. L'Ajuntament va decretar un dia de dol. "Volem expressar el condol i el suport a la família, als companys de feina i a la comunitat educativa que pateix una situació inimaginable fa tot just unes hores", va dir.

Ensenyament va activar suport psicològic a l'escola Annexa on estudiava la filla gran. A les 12 en punt del migdia, unes 300 persones van fer un minut de silenci a la plaça del Vi de Girona, davant l'ajuntament. Va ser un acte de record i de suport a la família de la mare i les dues nenes que van morir dimecres al vespre després de precipitar-se al buit des d'un tretzè pis. "Amb el dia de dol que hem decretat, volem expressar el nostre condol a tots els familiars, als companys de feina, als veïns i a la comunitat educativa que pateix d'una manera especial una situació que, fa tot just unes hores, era inimaginable". Amb aquestes paraules Puigdemont va agrair la presència i el suport dels centenars de gironins que van participar en el minut de silenci. Va ser un acte molt sentit, marcat per les ulleres de sol per dissimular llàgrimes i les abraçades de reconfort. "La família és coneguda, la mare va treballar molt bé i amb una gran competència a l'Ajuntament, era una persona molt valorada i ho estem passant malament", va detallar Puigdemont. La mare, de 42 anys, havia treballat a l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament. Va plegar ella mateixa per anar al despatx d'arquitectura amb el seu home. El despatx va ser, dimecres, l'escenari de la tragèdia, des d'on la dona es va precipitar al buit.

"Recordem-les a totes elles, fem costat als que estan patint i tin-guem-los presents a la nostra memòria", va exposar l'alcalde, que també va agrair la feina als cossos d'emergència que ahir van atendre els implicats. Girona està de dol i ha suspès els actes que hi havia previstos per a aquest dijous.

El departament d'Ensenyament va activar ajuda psicològica per a professors, alumnes i pares de l'escola Annexa, on la filla gran feia 6è de primària.

La policia apunta al suïcidi

La investigació policial va descartar la participació de terceres persones en el cas. La tesi principal, i de fet on se centra el cas, és que la dona hauria llançat les dues filles pel balcó i automàticament després s'hauria suïcidat tirant-se des del tretzè pis. No hi havia cap signe de desordre al despatx d'arquitectura i alguns veïns van sentir cridar la filla gran, una nena d'11 anys, moments abans del succés.

A més, les dues nenes van precipitar-se primer i, instants després, ho va fer la mare. L'autòpsia dels cossos estava pendent de determinar si les nenes tenen restes de sedants al cos o bé, en el cas de la d'11 anys, si hi ha signes de defensa. Els mossos descarten ja de totes totes que una tercera persona empenyés al buit la mare, el nadó i la filla. Entre d'altres, perquè a l'interior del despatx no hi havia res regirat (algunes fonts assenyalen que estava "impol·lut"). Ni papers regirats ni calaixos oberts. Els agents també van inspeccionar amb detall la finestra del tretzè pis des d'on van precipitar-se les víctimes. El succés va tenir lloc cap a 3/4 de 8 del vespre de dimecres.

La víctima estava casada amb un arquitecte i, juntament amb ell, era propietària del despatx Martí i Franch, on van tenir lloc els fets. A més de la nena de sis mesos i de la d'11 anys el matrimoni té un altre fill, d'entre 8 i 9 anys, que fa 3r al mateix col·legi. En el moment dels fets, el nen era amb els avis.