El candidat del Partit Popular a la presidència del govern, Mariano Rajoy, va introduir ahir a la seva campanya dues noves promeses de caràcter econòmic que suposen que les persones que prolonguin la seva vida laboral més enllà de l'edat de jubilació no hagin de pagar l'IRPF i que els que trobin la seva primera feina no hauran de tributar per IRPF durant el primer any.

En una entrevista a televisió, Rajoy també va assegurar que no se sent responsable de l'augment de l'independentisme en els últims quatre anys i va defensar la innocència del diputat del PP Pedro Gómez de la Serna, a qui la Fiscalia investiga pel cobrament de comissions per obres a l'estranger.

D'aquesta manera, segons Rajoy, si un arriba a l'edat de jubilació i vol continuar treballant no pagarà l'impost en contrapartida al fet que tampoc no rep la prestació de jubilació. Amb tot, va assegurar que la mesura tindrà límits perquè "si algú guanya 15 milions d'euros i no es vol jubilar, sempre pagarà IRPF".

El president espanyol considera que és una mesura "molt bona" perquè "si algú no es vol jubilar, es troba bé i està magnífic, si continua treballant no paga IRPF i l'Estat s'estalvia una pensió".

Pel que fa a l'exempció de l'IRPF per als qui trobin la seva primera feina, Rajoy va explicar que també tindrà "límits", perquè "si té la sort que li donin un gran sou, evidentment tributarà". Les dues promeses de caràcter econòmic se sumen a les que el president espanyol ja va anunciar a l'inici de la campanya: una rebaixa de dos punts de l'IRPF i l'exempció de tributació dels primers 500 euros de sou per als treballadors contractats de manera indefinida durant els primers quatre anys.

El president espanyol ja va avançar que deixa els anuncis per a dies com avui però que no en preveu fer cap durant el cara a cara que mantindrà el pròxim dilluns amb el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, a qui considera màxim rival.

Segons Rajoy, aquesta és la campanya de la seva vida on es troba "més a gust". Va donar a entendre que té bons auguris sobre el resultat de les eleccions i que no descarta cap possibilitat sobre els resultats de la resta de formacions, tampoc que C's assoleixi la segona posició.

Contràriament al que afirma el presidenciable del PSOE Pedro Sánchez, que recorda que en aquests quatre anys s'ha multiplicat el nombre d'independentistes, Rajoy va assegurar que no se sent responsable perquè "quan hi va algú que anuncia que no complirà la llei, que no li importa la sobirania nacional, el culpable és ell, i no la resta".

En aquest marc va admetre que fa temps que no parla amb el President de la Generalitat, Artur Mas, malgrat que en els últims anys va dedicar "moltes més hores" del que la gent es pensa a parlar amb ell. "És complicat tenir una relació cordial amb algú que diu que no complirà la llei, ni el que digui el TC", va dir.

Defensa dels diplomàtics

El president espanyol va defensar també la innocència del diputat del PP a les Corts Pedro Gómez de la Serna, després que dimecres la Ser i El Mundo donessin a conèixer que la Fiscalia l'investiga juntament amb l'ambaixador a l'Índia, Gustavo de Arístegui, pel cobrament de comissions a canvi d'intercedir a favor d'empreses espanyoles en obres de l'estranger. "Jo he vist les explicacions de Gómez de la Serna i el que diu és que és diputat, però el Congrés li permet compatibilitzar-ho i ho va fer", va afirmar Rajoy, que va assegurar que se'l creu quan aquest diu "que no ha fet res d'il·legal".

Mariano Rajoy va defensar un cop més que ha de governar la llista més votada, però no va tancar la porta a assolir acords amb altres en el cas que no obtingui la majoria absolta, com apunten les enquestes. "Si guanya el PP sense majoria veurem quins són els resultats dels altres", va dir, però "aspiro a guanyar les eleccions, i si no les guanyo, no intentaré formar govern".