L'exlíder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va advertir ahir que "a Catalunya la biologia no va a favor de l'Estat, perquè a la gent l'enterren amb la senyera i la bategen amb l'estelada". En una entrevista a Antena 3, advertia que sense una oferta de l'Estat, la ruptura serà qüestió de temps.

I va criticar la proposta de referèndum del líder de Podem, Pablo Iglesias. En la seva opinió, algú que aspira a ser president d'Espanya no pot defensar el dret a decidir dels catalans: "Si a Catalunya li dónes dret a l'autodeterminació, votarà tantes vegades com sigui necessari fins aconseguir la independència. I després vindrà Euskadi, i Galícia, i ens convertirem en l'únic estat del món que estarà permanentment qüestionant la seva pròpia unitat", va assenyalar.

Rubalcaba va recordar que, segons la Constitució, la independència no la poden decidir els catalans, sinó tots els espanyols. "Iglesias proposa el dret a l'autodeterminació, que vol dir que una comunitat pot decidir lliurement si es queda a Espanya, i això és un disbarat que posa en risc l'estabilitat del país. Quan es para això? Els dónes un any? I si en quatre anys ho tornen a demanar, què? Diem que no? I Euskadi? I Galícia?", es va preguntar.

El cap de llista socialista, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que "el front anti-PSOE" integrat per PP, Podem i C's demostra que el PSOE és l'única opció de canvi. En un míting a Burgos, Sánchez es va mostrar disposat a guanyar el "front anti-PSOE" amb "convicció, feina i un somriure". Per a Sánchez, "votar el PSOE és votar pel canvi, i no votar el PSOE és regalar el vot a Rajoy perquè continuï quatre anys més a la Moncloa".

Davant la competència de Podem per aconseguir el vot de l'esquerra, Sánchez va considerar que "se'ls veu a la cara que no guanyaran les eleccions". "És més, quan veus Pablo Iglesias, saps perfectament que no té pinta de ser candidat a la presidència del Govern. Jo crec que ell també ho sap, i només demana el vot per poder guanyar el PSOE", va reblar.

Al líder de C's, Albert Rivera, Sánchez li va retreure que la seva única meta sigui governar amb el PP. I va dir que el PSOE és l'únic que demana el vot per "crear llocs de treball amb drets, reconstruir l'estat del benestar i fer fora l'amic Bárcenas de la Moncloa".