El bisbe de Mallorca rebia la seva secretària a soles gairebé cada nit

El Vaticà té constància que la parella va parlar per telèfon durant 145 hores en quatre mesos

13.12.2015 | 00:00
El bisbe de Mallorca, Javier Salinas, durant un acte religiósb. ramon

El Vaticà té coneixement d'un ampli dossier, de gairebé 79 folis, elaborat per una agència de detectius de Palma, que documenta els contactes freqüents que Javier Salinas, bisbe de Mallorca, mantenia amb la seva secretària personal, Sonia Valenzuela. El repertori d'imatges i vídeos reflecteix que el bisbe rebia pràcticament cada dia la seva secretària de nit al palau episcopal i que, a més, ho feia d'amagat, fixant-se abans si algun estrany l'estava mirant. No obstant això, no hi ha ni una sola fotografia que reflecteixi una mostra explícita d'afecte cap a la dona, ni tampoc que mantinguessin una relació passional. Aquestes visites nocturnes es repeteixen pràcticament cada nit en el temps que la parella és seguida pels detectius.
És el religiós qui, personalment, de vegades vestit amb un xandall, obria de nit la porta de la seva residència de Palma i facilitava l'entrada de Sonia Valenzuela, que hi accedia en el seu cotxe particular, encara que hi hagués places lliures per aparcar al carrer. La parella romania diverses hores a soles, com reflecteixen les imatges, i era també el bisbe qui tornava a obrir la porta principal perquè la secretària se n'anés amb el mateix cotxe amb què havia arribat, un turisme de la marca Peugeot. Salinas ha estat objecte d'un seguiment sol·licitat per Mariano de España, el marit de Valenzuela, davant les sospites que la seva dona pogués mantenir una relació sentimental amb el bisbe. Aquest seguiment es va iniciar a finals del mes d'octubre i es va mantenir durant alguns dies de novembre. Com es reflecteix en l'informe definitiu que el detectiu va lliurar al marit, el bisbe i la dona passaven junts pràcticament més de deu hores al dia. Quan s'acomiadaven, tornaven a mantenir llargues converses telefòniques, moltes vegades de matinada. Hi havia ocasions en què, a mitja tarda, ella abandonava l'edifici episcopal per acudir a la UIB -on imparteix classes- i en acabar les seves obligacions acadèmiques tornava, ja de nit, al palau per trobar-se un altre cop amb el bisbe.
Tot el repertori d'imatges gràfiques, tant fotografies com vídeos, es va prendre des del carrer. No hi ha fotos dins de l'edifici, ja que els investigadors no disposaven d'autorització per gravar més enllà dels espais públics. Però el que sí que queda clar en els enregistraments és que el cap de l'Església de Mallorca estava molt atent que ningú es fixés en ell mentre obria la porta perquè la seva secretària accedís a les seves estances privades. Aquestes visites no només es produeixen de dilluns a divendres, sinó també pràcticament cada cap de setmana, tant el dissabte com el diumenge, almenys mentre va durar la vigilància. Una de les escenes més significatives que es reprodueix en l'informe va tenir lloc el 25 d'octubre. La dona va arribar al palau episcopal al voltant de les set de la tarda. Va aparcar el cotxe a pocs metres de la porta. Salinas estava amb ella en un acte oficial i va arribar-hi un quart d'hora més tard.
Ella l'esperava al carrer, sense sortir del turisme. El prelat va aparèixer en un altre vehicle conduït pel seu xofer particular. Salinas va sortir del cotxe i es va acomiadar del seu col·laborador al vestíbul de l'edifici, que abans d'anar-se'n li va besar l'anell com a signe de respecte. Monsenyor Salinas va semblar adonar-se que el cotxe de la seva secretària estava aparcat al carrer, però no va dir-ne res a l'empleat. Quan el xofer va marxar, el bisbe va tancar la porta. Va deixar passar un temps i al cap de pocs minuts va obrir de nou la porta i va permetre l'accés a la seva secretària, que va posar el cotxe en marxa i ja no va tornar a sortir de l'edifici fins a les deu de la nit, després que Salinas tornés a facilitar la sortida del vehicle.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema