La contaminació de l'aigua de Torelló arriba a judici finalment 25 anys després

La Fiscalia de Medi Ambient demana tres anys de presó, tres d'inhabilitació i 1,3 milions en multes i indemnitzacions als responsables

14.12.2015 | 00:00
Imatge del riu Ges passant per Torelló a l´actualitat

LA JUSTÍCIA ÉS LENTA25 anys després que es comencessin a detectar els abocaments de dues empreses dedicades a la metal·lúrgia a les aigües de Torelló, arriba el cas a judici, en què la Fiscalia de Medi Ambient demana penes de presó i multes milionàries a tres dels responsables que segueixen vius. L'abocament va afectar pous i aqüífers de la localitat osonenca i el riu Ges, que hi passa pel costat

L'Audiència de Barcelona jutjarà aquesta setmana tres responsables de dues empreses metal·lúrgiques de Torelló (Osona) per la greu contaminació de les aigües del poble i del riu Ges des del 1991 al 2001. La Fiscalia de Medi Ambient demana tres anys de presó, tres d'inhabilitació i 1,3 milions d'euros en indemnitzacions i multes per a tres responsables d'haver vessat directament als aqüífers, pous i al riu Ges els residus clorats de les seves màquines sense cap tipus de filtre. El vessament continuat i perllongat va causar una gran mortaldat de peixos al riu i la contaminació de l'aigua potable del poble.
La fiscalia acusa el president del Consell d'Administració, conseller delegat i director general de les dues empreses, mort el 2006, a més del director gerent de Covit, Liber Antonio S.T., el gerent adjunt de la mateixa empresa, Carlos P.M., i el director tècnic i de producció de Vem de Tapas Metálicas, Ramon T.S.. Les dues empreses es dedicaven a fer estris metàl·lics per a la llar, i per fer-ho utilitzaven percloroetilè (PER), dissolvent industrial organoclorat que servia per netejar i desengreixar les peces metàl·liques fabricades. Dues màquines de Covit i una de Vem utilitzaven aquest producte, i produïen residus líquids com el tricloroetilè i el tetracloroetilè, d'especial i elevada toxicitat.
Aquests residus havien de ser recollits, emmagatzemats i lliurats a una empresa especialitzada de tractament de residus químics industrials. Però per estalviar-se el cost d'aquest tractament, Covit i Vem, ubicats al polígon industrial Puigbacó de Torelló, vessaven il·legalment els residus al riu Ges, que hi passava pel costat, o a dos pous de captació d'aigües ubicats a les seves instal·lacions.
Covit disposava d'una estació depuradora d'aigües residuals, i tenia autorització administrativa per abocar les aigües residuals prèviament depurades al riu Ges, juntament amb l'aigua sanitària i la de refrigeració. En canvi, Vem no tenia cap sistema de depuració d'aigües.
Aquests residus són bioacumulables al cos humà, a més de provocar càncer, depressió del sistema nerviós central i malformacions fetals, i es poden absorbir per via respiratòria, dèrmica i digestiva. També provoquen irritació a la pell i impedeixen l'ús de l'aigua per a usos agrícoles i per als animals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema