L'Audiència de Barcelona jutjarà aquesta setmana tres responsables de dues empreses metal·lúrgiques de Torelló (Osona) per la greu contaminació de les aigües del poble i del riu Ges des del 1991 al 2001. La Fiscalia de Medi Ambient demana tres anys de presó, tres d'inhabilitació i 1,3 milions d'euros en indemnitzacions i multes per a tres responsables d'haver vessat directament als aqüífers, pous i al riu Ges els residus clorats de les seves màquines sense cap tipus de filtre. El vessament continuat i perllongat va causar una gran mortaldat de peixos al riu i la contaminació de l'aigua potable del poble.

La fiscalia acusa el president del Consell d'Administració, conseller delegat i director general de les dues empreses, mort el 2006, a més del director gerent de Covit, Liber Antonio S.T., el gerent adjunt de la mateixa empresa, Carlos P.M., i el director tècnic i de producció de Vem de Tapas Metálicas, Ramon T.S.. Les dues empreses es dedicaven a fer estris metàl·lics per a la llar, i per fer-ho utilitzaven percloroetilè (PER), dissolvent industrial organoclorat que servia per netejar i desengreixar les peces metàl·liques fabricades. Dues màquines de Covit i una de Vem utilitzaven aquest producte, i produïen residus líquids com el tricloroetilè i el tetracloroetilè, d'especial i elevada toxicitat.

Aquests residus havien de ser recollits, emmagatzemats i lliurats a una empresa especialitzada de tractament de residus químics industrials. Però per estalviar-se el cost d'aquest tractament, Covit i Vem, ubicats al polígon industrial Puigbacó de Torelló, vessaven il·legalment els residus al riu Ges, que hi passava pel costat, o a dos pous de captació d'aigües ubicats a les seves instal·lacions.

Covit disposava d'una estació depuradora d'aigües residuals, i tenia autorització administrativa per abocar les aigües residuals prèviament depurades al riu Ges, juntament amb l'aigua sanitària i la de refrigeració. En canvi, Vem no tenia cap sistema de depuració d'aigües.

Aquests residus són bioacumulables al cos humà, a més de provocar càncer, depressió del sistema nerviós central i malformacions fetals, i es poden absorbir per via respiratòria, dèrmica i digestiva. També provoquen irritació a la pell i impedeixen l'ús de l'aigua per a usos agrícoles i per als animals.