El titular del Jutjat d'instrucció número 3 de Reus ha ampliat el nombre d'investigats en una de les peces separades del cas Innova, referent a les pròtesis defectuoses de l'empresa Traiber. Segons una interlocutòria on s'aixeca parcialment el secret de sumari, el jutge citarà a declarar com a investigats 45 metges que suposadament haurien pogut cobrar comissions il·legals de Traiber a canvi d'utilitzar el seu material i perquè 'mantinguessin la boca tancada' sobre les deficiències tècniques detectades. El jutge també investiga dotze treballadors de l'empresa, a més del seu propietari, Luis Márquez, prèviament imputat en la causa.

Aquestes presumptes pràctiques irregulars constitueixen, segons el jutge, fins a una dotzena de delictes, entre els quals prevaricació, blanqueig, malversació, estafa i tràfics d'influències. L'escàndol de l'empresa Traiber s'amplia a desenes de professionals sanitaris de diferents centres públics i privats de Catalunya. Segons l'instructor del cas Innova, hi ha indicis que l'empresa hauria subornat fins a 45 metges -la majoria cirurgians ortopèdics- per col·locar les seves pròtesis.

En una interlocutòria, el jutge fa referència a l'enviament de regals de Nadal, viatges pagats a congressos, l'establiment de 'col·laboracions' i contractes de 'royalties'. El magistrat subratlla que els 'royalties' en realitat són, presumptament, 'negocis jurídics simulats que s'utilitzen per encobrir el pagament de comissions irregulars'.

Pel que fa a les col·laboracions, apunta que els metges estarien cobrant un percentatge del preu per les pròtesis que col·loquen, la qual cosa podria suposar, alhora, un sobrecost amb 'grandíssims perjudicis econòmics'. A més, inclou el cas de dos facultatius convidats a un viatge a Egipte, la factura del qual tenia una nota manuscrita amb la inscripció: 'regal als doctors per tapar la boca per fallada a la còtila'.

En la interlocutòria, el jutge conclou que 'Traiber no només va pagar comissions als metges perquè posessin els seus productes, sinó que hi ha indicis que ho va fer perquè aquests mantinguessin la boca tancada quan van descobrir les deficiències tècniques'. El magistrat critica que, no només es pressionés i pagués als metges, sinó que que es fes 'per col·locar pròtesis caducades o en mal estat'.

En aquest sentit, la interlocutòria recull la declaració davant la Fiscalia de la coordinadora tècnica de Traiber, Mercè Carmona, qui va assegurar que el director, Luis Márquez, impedia la destrucció del material caducat i ordenava enganxar noves etiquetes als productes per allargar fraudulentament la seva data de caducitat. La coordinadora tècnica també va afirmar que se li deia que 'la caducitat d'un producte és com la caducitat d'un iogurt, que encara que estigui caducat, si te'l prens deu dies després no passa res'.

A més, va revelar que el director havia dit que 'si anava a la presó no hi aniria sol, sinó que hi anirien molts amb ell'. Entre els metges investigats, que hauran de declarar als jutjats, hi ha 45 cirurgians i responsables mèdics de diversos hospitals públics i clíniques privades: Clínica del Pilar de Barcelona, Parc Taulí de Sabadell, Clínica Dexeus, Teknon, Clínica Sagrada Família, Clínica Bofill de Girona, Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, Clínica del Remei de Barcelona, Hospital del Mar de Barcelona, Hospital de Vic, Clínica Corachan, Hospital Josep Trueta de Girona, Hospital Clínic, Hospital de Viladecans, Hospital Quirón, Tres Torres de Barcelona, Hospital Platón, Hospital de Terrassa, Hospital de Sant Pau, CIMA, Clínica de l'Esperit Sant de Santa Coloma i l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

També hi ha uns altres dos metges investigats, que al maig del 2014 van operar un pacient a l'Hospital Santa Tecla de Tarragona per extreure-li una pròtesis en mal estat de Traiber, 'sense comunicar-ho a cap autoritat competent'.

La resta de nous investigats són dotze treballadors de l'empresa Traiber, que se sumen al seu propietari, Luis Márquez; al directiu de Sagessa,Joan Benet; a l'exprimera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Reus Teresa Gomis, i a l'actual regidor reusenc Marc Arza, tots dos de CiU, que ja es trobaven imputats en la causa.