El president del govern, Mariano Rajoy, va admetre ahir que després de les eleccions de diu-menge, i una vegada es consti- tueixin els governs central i de la Generalitat, s'haurà de fer un "esforç de negociació". "Caldrà parlar", va assenyalar.

Rajoy va tenir ahir a Barcelona el seu únic acte de campanya a Catalunya, una tribuna organitzada pel diari La Vanguardia en què va advertir del risc que suposaria deixar "una cosa tan seriosa com la Generalitat en mans d'un partit extremista", en al·lusió a la CUP, i va afegir que li agradaria que a Catalunya "sortís un govern normal, de gent que sigui sensata i equilibrada".

El cap de l'Executiu va revelar així mateix que ha mantingut amb el President de la Generalitat, Artur Mas, reunions privades a més de les conegudes a la Moncloa, que han "durat moltes hores", i va insistir que les negociacions no poden fer-se sobre la base que, segons ell, imposa Mas, de "o ho agafes o ho deixes".

D'altra banda, Mariano Rajoy va suggerir en aquest fòrum que després dels comicis de diumenge el PSOE deixarà de ser la segona força política i que Podem se situarà davant dels socialistes.

Ho va insinuar quan se li va preguntar què farà el líder de Ciutadans, Albert Rivera, després d'haver-se compromès a no donar-li suport. I Rajoy va dir: "llavors donarà suport a Pablo Iglesias".

El cap de l'Executiu va afegir que li agradaria que després de les eleccions generals "hi hagués un govern amb un suport majoritari de la Cambra" i amb "un programa per als propers quatre anys", perquè així "tothom complís els seus compromisos".

Durant l'acte, en el qual va ser presentat pel ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, Mariano Rajoy va advertir que l'esforç de negociació que hi ha d'haver sobre Catalunya ha de basar-se "en la raó" i no en els sentiments, perquè "amb els sentiments no es governa". I després d'admetre que "caldrà parlar" després de la constitució dels governs autonòmic i central, va advertir: "Jo per descomptat, si sóc president del govern, la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, la igualtat dels espanyols i la llei no es discutiran ni es posaran damunt de cap taula de negociació". "Aquesta és la meva posició, es pot acceptar o no, però és la meva posició, ho ha estat tota la meva vida i ho serà també en el futur", va afegir Rajoy.

El candidat del PP va insistir que l'esforç haurà de venir per part de "tots" i va recordar que fins a la data Mas només li ha plantejat dues coses, "pacte fiscal sí o no" i "referèndum sí o no". "Negociar no és imposar", va afegir Rajoy, que diu haver tingut sempre la mateixa sensació amb Mas, la de "és això o res". I així, va afegir, "és molt difícil parlar". Amb tot, va reconèixer que el debat català és un assumpte "prioritari" per a ell "sense cap dubte" i que caldrà "tractar aviat".

Mariano Rajoy va admetre, d'altra banda, que cal canviar el sistema de finançament autonòmic i, "per descomptat", així ho promourà en la pròxima legislatura. Quant a la reforma constitucional, va assenyalar que no es nega a parlar del tema, però que a ell li agrada "entrar en els continguts". Rajoy considera que sobre reformar la Carta Magna ha sentit moltes coses, "totes diferents i la majoria intel·ligibles". "Què és un Estat federal? Simètric o asimètric?", va afegir el cap de l'Executiu al·ludint a les propostes del PSOE, a més d'insistir que "el fet diferencial ja està reconegut en la nostra Constitució".