El primer ministre britànic, David Cameron, confia convocar el referèndum sobre la pertinença a la Unió Europea (UE) el proper estiu. En declaracions després de la reunió amb els líders europeus a Brussel·les, Cameron va anticipar que el 2016 serà l'any en què hi haurà "un canvi vital i fonamental en la relació del Regne Unit amb la UE" i en el qual els britànics podran votar.

Cameron espera tancar les negociacions del nou estatut del Regne Unit el febrer, per convocar el referèndum en una campanya llampec de 100 dies. La consulta podria ser el 16 de juny, tot i que aquell dia és el partit d'Anglaterra contra Gal·les a l'Eurocopa.

Els assessors li han recomanat que s'anticipi a la previsible onada d'immigrants que sacsejarà les fronteres de la UE el proper estiu i que causaria greus problemes a la campanya a favor de la permanència. Endarrerir la consulta a la tardor o al 2017, com era la intenció inicial de Cameron, pot perjudicar més la seva ambició de romandre en una UE "reformada", com va reiterar ahir.

"Hem fet un bon progrés i hem avançat en les reformes que he proposat", va dir Cameron. "La negociació serà dura", va anticipar, "però penso que el 2016 serà finalment l'any en què els britànics podran expressar les seves preocupacions sobre la nostra pertinença a la UE".

El president del govern, Mariano Rajoy, va afirmar que Espanya és fermament partidària que el Regne Unit romangui a la UE i que serà "constructiva" en aquest assumpte, i va proposar estudiar conjuntament la millor forma de donar resposta a les "inquietuds" d'aquest país.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre italià, Mateo Renzi, van deixar clar el seu desacord en la manera i la velocitat amb què s'ha de continuar la integració dels països que comparteixen l'euro en la cimera de líders europeus de Brussel·les.

Merkel i Renzi van mostrar davant els seus col·legues falta de sintonia i entesa respecte dels passos a fer en la construcció de la Unió Bancària, un projecte posat en marxa per combatre la crisi econòmica i financera que va colpejar amb duresa l'eurozona.

Petició d'ajuda a Espanya

El president de França, François Hollande, va celebrar la solidaritat que els Estats membres han mostrat fins ara amb França en la seva lluita contra l'Estat Islàmic (EI) després dels atemptats de París del 13-N, i va confiar que Espanya aclareixi aviat si se sumarà a aquest moviment després de les eleccions. Va explicar que un mes després de la seva crida de solidaritat als països de la UE han respost, entre d'altres, Regne Unit, Alemanya, Suècia, Bèlgica, Dinamarca, Holanda i Itàlia.