El president de la Generalitat, Artur Mas, va apel·lar ahir als que van recolzar Junts pel Sí o la CUP el 27-S a "omplir les urnes" amb vots per a Democràcia i Llibertat (DiL) demà per "barrar" el pas a un govern del PP amb el suport de C's que anirà contra el "somni de Catalunya".

En l'últim míting de DiL, Mas va remarcar que la generació present té una "responsabilitat històrica" i "no pot fallar ara no només en l'objectiu de la llibertat sinó en la consecució de la llibertat de Catalunya". "Es tracta d'aconseguir-ho, d'abraçar-ho, de fer-nos-ho nostre, es tracta d'això i per això tenim aquesta enorme responsabilitat", va dir el president de la Generalitat en funcions. En aquest sentit, Mas va apel·lar a "els que van votar Junts pel Sí o la CUP el 27-S" que "omplin les urnes el 20D per reafirmar la sobirania i la llibertat" d'una Catalunya que vol que sigui "pròspera i justa". "I si voteu DiL tanqueu el pas a un govern del PP amb C's que anirà contra els projectes i els somnis de Catalunya", va afegir.

El cap de llista d'ERC a les eleccions generals, Gabriel Rufián, va advertir a Podem que "la tercera república ja ha arribat, és catalana, i s'ha de defensar" ja que "mentre que ells prometien una revolució des d'un plató de televisió, aquí ja es feia".

En l'acte final de la campanya d'ERC Rufián va recalcar que el "procés no va de llengües, ni de cognoms, ni de banderes, jo vinc d'una tradició castellana, però estimo tant aquest país que amb el meu fill parlo en català". "El canvi es diu procés d'autodeterminació català", va subratllar. Tot seguit va preguntar als que propugnen reformes constitucionals "com ho faran per canviar un Estat en el qual el líder més ben valorat es diu Felip VI". Segons Rufián, "els únics reis que reconeixem són els nostres fills, i ja els regalarem nosaltres mateixos les set Boles de Drac, que això és més fàcil que canviar la Constitució". Rufián es va preguntar, també, "per què hem de seguir demanant permís per ser el que som, els demanem que ens ajudin perquè, agradi més o menys, tornaran a guanyar els de sempre".