Després de gairebé cinc anys de guerra a Síria, el Consell de Seguretat de l'ONU es va unir ahir per primera vegada al voltant d'un full de ruta per intentar posar fi al conflicte. Els quinze membres del Consell van fer costat a una resolució basada en els acords internacionals assolits el mes passat a Viena i que preveu l'inici el gener de negociacions entre el règim i l'oposició i l'establiment d'un alto el foc. A més, fixa un termini de sis mesos perquè les dues parts estableixin un executiu de transició i de 18 mesos per a la celebració d'eleccions. Encara que amb prou feines inclou elements nous respecte a Viena, el text simbolitza el canvi de rumb que a poc a poc ha anat permetent a les potències posar-se d'acord sobre uns principis bàsics per tractar de liquidar la guerra que assota el país.

"La resolució que acabem d'aprovar és una fita", va dir el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, que va presidir la reunió i que va recordar que per primera vegada la comunitat internacional "ha estat capaç d'unir-se en una sortida" al conflicte. Per l'altre gran responsable de la iniciativa, el ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov, l'acord crea "una plataforma única per resoldre el vessament de sang siriana".

Abans d'anar al Consell de Seguretat, Kerry i Lavrov van liderar una nova trobada ministerial per fer un seguiment del procés iniciat a Viena. A la cita, celebrada en un hotel de Nova York, van ser-hi també entre altres els caps de les diplomàcies de l'Iran, l'Aràbia Saudita, Turquia, els Emirats Àrabs Units, la Xina, França, Alemanya i el Regne Unit.

Entre els assumptes discutits van figurar-hi dos que la resolució no toca i que segueixen sent els grans punts de divisió: què passarà amb el president sirià, Baixar al-Assad, i quins grups de l'oposició participaran en les negociacions amb el seu govern. Les potències, amb un llenguatge més o menys explícit, no van amagar ahir les seves diferències sobre aquests assumptes.

Sobre el futur d'al-Assad, tant Kerry com els titulars d'Exteriors de França, Laurent Fabius, i el Regne Unit, Philip Hammond, van dir que el líder ha perdut la seva credibilitat i no pot ser la solució a llarg termini. Tots tres van insistir que la sortida del governant és necessària, no només per motius morals, sinó per una qüestió d'"eficàcia". "Com podria aquest home unir un poble que ha massacrat en una gran part? La idea que pugui presentar-se de nou a les eleccions és per nosaltres inacceptable", va resumir Fabius.

La situació, en tot cas, ha evolucionat els últims mesos, ja que fins fa poc l'oposició siriana es negava a asseure's a la taula mentre al-Assad seguís al capdavant del país. "Vam arribar a la conclusió que aquesta demanda estava perllongant la guerra, que creava més agonia i patiment", va admetre Kerry en una conferència de premsa. Rússia, que al costat de l'Iran ha estat sempre el gran suport internacional d'Al-Assad, va insistir ahir que no pot imposar-se als sirians cap element des de fora.

Tot i que es va discutir més intensament, tampoc no hi va haver avanços en l'aprovació d'una llista que identifiqui les organitzacions terroristes que operen a Síria, que quedarien excloses de les negociacions de pau. El text fa referència a Estat Islàmic (EI) i al Front al Nusra, dos grups sobre els quals hi ha consens i que no s'inclouran en l'alto el foc, però segueix havent-hi "diferències" sobre d'altres, va reconèixer Kerry en una roda de premsa al costat de Lavrov. Segons va explicar als periodistes, es va decidir que no era possible arribar a un consens ara per ara, però el treball seguirà les pròximes setmanes sota el lideratge de Jordània. Els EUA i els seus aliats, d'una banda, i Rússia, de l'altra, actuen militarment a Síria contra els gihadistes, però sense coordinar les seves operacions. Amb la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU, les possibilitats que en algun moment s'estableixi una cooperació en aquest àmbit guanyen força, va dir Kerry.

Malgrat totes les diferències que hi continua havent, l'optimisme regnava ahir a la seu de Nacions Unides. "La missió impossible s'està fent possible. El camí serà costa amunt, però és factible", va concloure el mediador de l'ONU per a Síria, Staffan de Mistura.

Dubtes de l'oposició

L'efectivitat de acord del Consell de Seguretat de l'ONU ja ha estat posada en dubte per la Coalició Nacional Síria (CNFROS), que va manifestar ahir que la resolució conté "nombrosos esculls polítics". En un comunicat, la vicepresidenta de la CNFROS, Nagam Gadri, va assenyalar que aquests obstacles poden soscavar l'acord de la conferència celebrada per l'oposició fa una setmana a Riad: els 9 i 10 de desembre passats més de cent membres de l'oposició siriana es van reunir a l'Aràbia Saudita, on van fer costat a l'inici de negociacions amb representants del govern de Damasc, amb la mediació de l'ONU.

Gadri va recordar que en aquesta conferència els opositors van establir uns principis, com "la necessitat que al-Assad marxi, la preservació de les institucions de l'estat i la reforma de l'exèrcit i els cossos de seguretat". Segons Gadri, la resolució de l'ONU no aborda assumptes fonamentals com "les milícies terroristes que lluiten al costat del règim d'Al-Assad ni les forces estrangeres presents en sòl sirià, incloses les tropes russes".