Més d'un centenar d'incendis assoten la cornisa cantàbrica amb focus a Galícia, Navarra, Cantàbria i Astúries, amb aquestes dues darreres regions com les més afectades. Tot i que ahir al vespre ja s'havien controlat o estabilitzat més d'una cinquantena de focus, continuava havent-hi punts calents. Malgrat tot, la caiguda de les temperatures, l'augment de la humitat i l'arribada de pluges feia que les autoritats regionals i d'emergències fossin optimistes. A més, a diferència del que va passar en un primer moment, els mitjans aeris ja van poder treballar ahir.

Els incendis, fins ahir al vespre, havien cremat centenars d'hectàrees i mobilitzat 230 efectius de bombers, a més de 130 soldats de la Unitat Militar d'Emergències (UME). L'exèrcit va enviar-hi una quinzena de vehicles, equips de transmissió de comunicacions i ambulàncies. Fonts dels governs càntabre i asturià van indicar que no s'havien de lamentar danys personals, però sí danys materials, encara que menors, ja que en la majoria dels casos es van salvar les propietats dels veïns.

Els focus actius des de dissabte al matí es repartien principalment per la geografia asturiana i càntabra. Les zones més afectades són els municipis de Cangas del Narcea i d'El Franco a Astúries i Cabuérniga, Ruente, Liébana i La Cavada a Cantàbria. Al Principat asturià, el foc va afectar cinc habitatges i una quadra i va obligar a desallotjar diverses famílies, mentre que a Cantàbria es van viure moments tensos en veure que el foc arribava fins a les portes de les cases.

L'evolució meteorològica, amb la remissió del vent i l'arribada de pluges, va ajudar els equips d'emergències a estabilitzar o controlar una trentena d'incendis., cosa que els feia ser optimistes de cara a les properes hores, en què, en paraules del president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, podria acabar "aquest malson".

De fet, l'evolució positiva va permetre reobrir les principals connexions entre Astúries i Galícia, com l'autovia A-8 i l'N-634, que estaven tallades al trànsit a causa dels incendis forestals.

La situació a Navarra i Galícia

A Navarra els Bombers van donar per controlat l'incendi d'Igantzi. Un foc difícil d'apagar pel fort vent que va bufar-hi en el moment en què es va declarar. La seva remissió va ajudar a controlar un incendi en què van treballar-hi set parcs de bombers de la Comunitat Foral i soldats de l'UME. L'incendi, segons va indicar el govern foral, va començar per la caiguda d'un arbre sobre una línia elèctrica i es va propagar afavorit pel fort vent, les elevades temperatures i l'absència d'humitat tant al terra com a la vegetació.

Pel que fa a Galícia, el foc que va començar dissabte a la tarda a Carballeda de Valdeorras es va donar per extingit després que calcinés 150 hectàrees de matolls de muntanya. La zona, de difícil accés, va complicar les tasques d'extinció perquè impedia que hi arribessin les motobombes, si bé finalment es va poder extingir els focus.