Malgrat el fort retrocés experimentat pels convergents a Catalunya, Igualada va ser una de les capitals comarcals on el partit d'Artur Mas va conservar ahir la primera plaça a les eleccions generals. Ho va fer amb una quarta part dels vots dels igualadins, seguit de molt a prop per ERC, amb el 21% dels sufragis. El sobiranisme, d'aquesta manera, va conservar ahir una de les seves places fortes a la capital de l'Anoia. La participació a la ciutat va ser del 70,41%, tres punts per sobre de la que hi havia hagut fa quatre anys.

Concretament, Democràcia i Llibertat (DiL), la marca de Convergència en aquestes eleccions, va fregar els 5.000 vots i va obtenir el 25,08% dels vots, lluny, molt lluny, però, del 42,49% dels sufragis que havia obtingut la coalició de CiU en les eleccions espanyoles del 2011. Pel que fa a Unió, que es presentava per separat, va tenir, en sintonia amb la resta de Catalunya, uns resultats modestos a Igualada, amb el 2,05% dels vots.

ERC va augmentar més del doble els seus sufragis, amb relació als comicis de fa 4 anys. Els republicans van assolir la segona posició amb 4.234 vots, el 21,41% del total.

El partit guanyador a Catalunya, que també ho va ser a l'Anoia, En Comú Podem, a Igualada va assolir el tercer lloc, tot desbancant els socialistes a la quarta plaça. Concretament, Podem va obtenir 3.527 vots, el 17,79% dels resultats. En canvi, el PSC, que fa quatre anys havia estat la segona força més votada a Igualada, aquest cop va rebre el 12,35% dels vots.

Ciutadans es va haver de conformar amb la cinquena plaça a Igualada, amb el 9,51% dels vots, seguit de molt a prop del PP, amb el 9,37%. Entre tots dos no van sumar el 20% dels sufragis totals.

Castells: "el procés continua"

L'alcalde d'Igualada, el convergent Marc Castells, va fer una lectura triomfalista dels resultats a la ciutat, tot i la pèrdua significativa de vots respecte al nombre de paperetes obtingudes per CiU fa quatre anys. "Hem estat la llista més votada a Igualada i, per tant, estem molt satisfets", va destacar el mandatari municipal. I és que, per a Castells, el més important és com queda la transició cap a l'Estat català. "Podem dir que continua el procés. Igualada, que ha destacat sempre com una de les ciutats que més impuls dóna a la independència, ha demostrat amb aquests resultats que torna a donar confiança als partits que hi hem donat suport", afegia.

L'alcalde d'Igualada va preferir donar la seva òptica optimista a l'hora de fer la lectura dels resultats a la capital comarcal i l'Anoia en general, però tampoc no se li va escapar el retrocés que ha patit Convergència Democràtica de Catalunya. "Hem afrontat bé les eleccions i no ho teníem gens fàcil, perquè hem anat a les eleccions amb una nova marca política i amb un nou candidat". El convergent creia que el més important és que la suma de Democràcia i Llibertat i ERC dóna oxigen al procés independentista.

Pel que fa a la comarca, tot i que Podem va guanyar en el còmput de vots, Castells va preferir dir que a la majoria de municipis de l'Anoia la llista de Democràcia i Llibertat s'ha acabat imposant.

Pel que fa a la segona força guanyadora a Igualada, ERC, el seu portaveu a l'Ajuntament d'Igualada, Josep Maria Palau, va afirmar que "cal destacar el suport que ha obtingut la llista d'ERC a Igualada i al conjunt de l'Anoia perquè ha fet els millors resultats en unes eleccions generals". Tot i l'augment que ha experimentat ERC a Igualada, i en el conjunt de l'Anoia, Palau va dir que el més important és que, a escala catalana, DiL i ERC "tenen força suficient per continuar el procés secessionista".