Els resultats de les eleccions generals de diumenge han donat lloc a "una trencadissa de partits" que debilita el poder de Madrid i dibuixen "un escenari òptim" per formar govern a Catalunya. És com ho veuen les assemblees territorials del Bages i part del Moianès (per ara, aquestes mantenen l'estructura que tenien abans de ser comarca), segons van expressar ahir en una trobada a Manresa just abans que s'anunciés públicament el preacord entre la CUP i JxS (que els cupaires hauran de ratificar en l'assemblea de diumenge a Girona), i que desconeixien.

Per a l'ANC, les eleccions de diumenge han donat lloc a "una casuística molt diferent de la que hi havia", tenint en compte la fragmentació i les dificultats per formar govern, "i això ens situa en un moment bo que hem de saber aprofitar", segons va apuntar Josep Emili Puig, membre del Secretariat Nacional de l'ANC, i també de l'ANC a Manresa.

Per la seva banda, el portaveu de l'assemblea a Manresa, Josep Camprubí, va apuntar que el 20-D "no és del tot favorable per a Catalunya però hi ha aspectes que sí que ho són", en referència a la quantitat de 17 diputats independentistes "que no hi havia fins ara", o fins i tot que "per primer cop hi haurà un partit estatal que propugna un referèndum".

Tanmateix, va advertir que, malgrat un acord per fer govern i investir un president, "el procés cap a la independència no serà ràpid ni complet, sinó que hi haurà un període més o menys llarg en què la realitat catalana haurà de subs-tituir l'espanyola passet a passet". Mentrestant, "encara som dins l'estat espanyol, i encara s'hi hauran de fer coses, com a mínim posar-nos d'acord en com es reparteixen els actius, o com es distribueix la part del deute a pagar".

Suport als ajuntaments

En la trobada d'ahir, les assemblees territorials de l'ANC del Bages i el Moianès també van fer públic un manifest de suport als ajuntaments que s'han anat adherint a la resolució aprovada pel Parlament de Catalunya el 9 de novembre passat entre la CUP i JxS. En aquesta qüestió, van mostrar "el rebuig a les ingerències de la Fiscalia contra les decisions aprovades democràticament en els plens municipals", i apunten que "si aquestes ingerències es produeixen, les esmentades assemblees territorials es defensaran en defensa dels ajuntaments afectats".