Més d'un milió de refugiats i immigrants han arribat enguany a Europa, dels quals 972.000 ho van fer creuant el Mediterrani i uns 34.000 per via terrestre. "La persecució, el conflicte i la pobresa han forçat un milió de persones a fugir a Europa el 2015, fet sense precedents", va dir l'Organització Internacional per a les Migracions. És el rècord de desplaçats per guerres a Europa central i occidental des de la dècada dels noranta, quan diversos conflictes van esclatar a l'antiga Iugoslàvia.

Les dades consolidades fins ara confirmen que una de cada dues persones que han travessant el Mediterrani prové de Síria, on la guerra civil ha obligat a desplaçar-se gairebé la meitat de tota la població del país. Els afganesos representen el 20% dels que han arribat a Europa i els iraquians son el 7%.

Afganistan ha estat escenari d'importants avenços en el ter-reny militar dels talibans, malgrat la intervenció d'una coalició militar. L'Iraq, per la seva banda, viu un conflicte des de fa més d'una dècada, però la situació es va agreujar amb el control que va guanyar aquest any l'Estat Islàmic d'un extens territori del país.