La vicepresidenta del Govern i portaveu, Neus Munté, va considerar ahir que és "molt hipotètic i molt difícil" que hi pugui haver un referèndum a Catalunya malgrat el compromís de Pablo Iglesias i Podem. Després de mostrar el seu escepticisme, va remarcar que el Govern té com a prioritat el full de ruta cap a la independència que els catalans van votar el 27-S i no "incidir en la governabilitat de l'Estat". "Una altra cosa és observar els moviments que es puguin produir a Madrid, però tenim molt clara la nostra prioritat i la feina està aquí", va assenyalar després del Consell Executiu.

Munté va garantir que el Govern continua "rotundament compromès amb el mandat democràtic del 27-S i amb la construcció d'un estat sobirà". Després que el mateix Artur Mas reconegués que s'obren portes a l'Estat després del 20-D, la portaveu va opinar que és positiu aquest canvi de discurs a Madrid i que es parli de plurinacionalitat i es pugui debatre la possibilitat de fer un referèndum, però es va mostrar molt escèptica respecte a la possibilitat que s'acabi realizant, extrem que va qualificar de "molt hipotètic i molt difícil".

El plantejament de Podem, va dir, es pot considerar una "escletxa", però va dir que "caldrà veure si s'obre o queda en unes determinades declaracions", perquè, fins ara això ha estat impossible d'aconseguir. Munté va reconèixer que el Govern ho observa tot plegat amb una "certa curiositat", però també "molt escepticisme".

"La prioritat és Catalunya"

Pel que fa a una possible investidura de Pedro Sánchez, Munté va recordar que ell mateix ha deixat la iniciativa a Rajoy. En tot cas, va assegurar que la prioritat és que Catalunya avanci cap a l'estat propi i no "incidir en la governabilitat de l'Estat". Finalment, Munté va celebrar que el PP hagi perdut "una majoria absoluta asfixiant i ofegadora", el que demostra que "els atacs i la voluntat d'humiliació del PP li han passat factura".