Amb un escenari polític més que complicat, el president del govern, Mariano Rajoy, reconeix que es prepara per a una llarga negociació, mentre que des del PSOE la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, va demanar al seu partit que eviti l'"aventurisme polític" i l'"oportunisme".

En la tradicional copa de Nadal del PP, Rajoy va recordar al personal del seu partit que s'obre una etapa de diàleg i va advertir que serà "un període llarg", el que anticipa que la formació del nou govern comportarà temps.

Després, el cap de l'executiu en funcions va dinar amb els representants de les altes institucions de l'Estat, els presidents del Congrés, el Senat, el Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en una trobada fixada ja fa setmanes i que no tenia cap relació amb l'actual escenari polític i en la qual no van parlar de pactes.

Per part del PSOE, la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, va fer una advertència al seu partit davant la possibilitat d'un pacte amb Podem o forces nacionalistes per desallotjar Rajoy de la Moncloa. Sense esmentar Podem, va subratllar que els ciutadans han "col·locat" el PSOE a l'oposició i va assegurar que "per recuperar la credibilitat" no se'ls pot veure com un partit que "participi en aventures" o com un partit "d'oportunisme".

Precisament, el número dos de Podem, Íñigo Errejón, va rebutjar que el seu partit doni suport a una investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. En una entrevista a Onda Cero, Errejón va suggerir la possibilitat d'investir "una figura independent" que pugui ser assumida per tothom i que pugui afrontar les reformes que, al seu parer, necessita el país.

Davant la possibilitat d'un avançament electoral per falta d'acord, els agents socials també han demanat responsabilitat a les forces polítiques. El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va reclamar un "esforç de generositat" per arribar a un pacte que eviti la repetició de les eleccions i Empresaris de Catalunya (EC) va fer una crida a la creació d'un "govern estable" que eviti "una frenada" en la recuperació econòmica.

Mentrestant, el Congrés es prepara per rebre a partir d'avui els nous diputats.

L'arribada dels nous diputats depèn de quan s'acabi de fer el recompte final en cadascuna de les circumscripcions juntament amb la suma dels vots de l'exterior, tot i que el Congrés ja té preparat un dispositiu per atendre els nous electes.

De fet, en diverses províncies, com ara Granada, Albacete o Ciutat Real, el vot dels espanyols que resideixen a l'estranger podria fer fer un tomb al resultat de diumenge passat, i podria ser que diversos escons canviessin de mans per només uns quants centenars de vots.

Qui podria no tornar al Congrés és el diputat del PP per Segòvia Pedro Gómez de la Serna, que ha estat apartat de la campanya electoral pel cobrament de comissions a empreses. Gómez de la Serna ha reconegut que encara no ha decidit si recollirà la seva acta de diputat i va assegurar que ara està centrat en la seva defensa.