El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha comunicat formalment a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) la seva voluntat de renunciar com a alcalde "per motius personals", a escassos dies de saber si la CUP permetrà que CDC i ERC formin govern o si hi haurà eleccions el març. Fonts d'ERC han assegurat que les raons que l'han mogut a donar aquest pas són "familiars", per deixar alguna de les seves responsabilitats actuals en un moment de gran intensitat política.

Junqueras ha explicat que deixa l'alcaldia per centrar els seus esforços en "l'etapa històrica que està vivint" Catalunya, que "camina ferma cap a la independència i cap a una societat més pròspera i justa socialment", segons un comunicat de l'Ajuntament.

En un escrit amb data de 22 de desembre, Junqueras planteja també la seva voluntat de renunciar a l'acta de regidor a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i que "aquesta decisió sigui aprovada pel ple" del consistori una vegada hagi estat elegit el nou alcalde.

Junqueras explicitarà la seva renúncia al càrrec en un ple extraordinari dimarts, 29 de desembre, dos dies després que l'assemblea de la CUP s'hagi pronunciat sobre la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat, una decisió que manté en suspens CDC i ERC, en espera de saber si podran formar govern. Un govern en el qual a Junqueras li correspondria un paper principal com a vicepresident econòmic, segons els plans inicials de Mas.

Junqueras, que posa fi a un cicle d'11 anys a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, gairebé cinc d'ells com a alcalde, ha afirmat que s'emporta "una experiència vital impagable i un bagatge de treball i coneixements" que seran "determinants per continuar treballant al servei del país".