El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que comparteix la posició expressada per la presidenta andalusa, Susana Díaz, sobre els pactes de govern, però li ha recordat que ella té "cultura de partit" i que és la direcció federal i el seu líder qui "marca i proposa les línies polítiques".

Sánchez va traslladar aquest missatge a Díaz i a la resta de barons socialistes durant la roda de premsa oferta a la seu de Ferraz després de la seva reunió amb el president del Govern, Mariano Rajoy, al Palau de la Moncloa.

"Entenc i comparteixo moltes de les declaracions que s'han fet per part de Susana. Comparteixo aquestes declaracions, però ella té cultura de partit i sap que és aquesta direcció federal i la meva persona, com a secretari general, qui marca i proposa les línies polítiques en l'àmbit federal", va deixar clar, tot i afegint que "aquesta cultura de partit i aquesta responsabilitat com a direcció federal i com a secretari general les penso complir".

Díaz va dir dimarts que els ciutadans han "col·locat" al PSOE a l'oposició, per la qual cosa va instar el seu partit a evitar "l'aventurisme polític" i l'"oportunisme", en al·lusió a possibles pactes a diverses bandes amb formacions d'esquerra.

Sánchez va comentar que des de diumenge passat ha parlat "força vegades" amb els líders regionals del seu partit per intercanviar impressions sobre el complex escenari sorgit de les urnes. Els barons de més pes, com Susana Díaz, l'extremeny Guillermo Fernández i el castellano-manxec Emiliano García-Page, han coincidit en la necessitat de no donar suport a la investidura de Rajoy, que el PSOE lideri l'oposició i que es busquin alternatives de canvi sempre que no sigui a costa de pactes amb partits que defensen el dret a decidir, com Podem, o la independència de Catalunya.