El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, van parlar ahir quinze minuts per telèfon i tots dos van estar d'acord que no volen noves eleccions. A partir d'aquí, però, Rivera va insistir en la necessitat de fer un pacte a tres bandes per poder iniciar la legislatura i Sánchez va reiterar la seva negativa a investir Mariano Rajoy (PP) president.

Un dia després d'haver-li comunicat a Rajoy, Sánchez va informar Rivera que no té cap intenció de facilitar que el PP torni a governar Espanya. Això sí, va intentar fer-li veure a Rivera la necessitat "d'esgotar totes les possibilitats" abans de convocar noves eleccions. També li va explicar per què veu convenient que la Mesa del Congrés reflecteixi la pluralitat política que va deixar les eleccions de diumenge, i per què cal que un socialista presideixi el Congrés, tal com va demanar a Rajoy.

Sánchez, en canvi, va rebutjar l'oferta de Rivera de fer un pacte entre PP, PSOE i Ciutadans per donar estabilitat al país i defensar la unitat d'Espanya davant dels independentistes i la proposta de Podem de celebrar un referèndum a Catalunya.

Rivera, per la seva banda, va deixar clar a Sánchez que "mai donarà suport a un govern que defensi la possible ruptura d'Espanya". El candidat de Ciutadans, que dilluns es reunirà amb Rajoy a la Moncloa, considera que la repetició de les eleccions només portaria més inestabilitat al país i suposaria que no es poguessin fer reformes, que ell veu molt necessàries. Per això, creu que la millor opció és una taula de negociació a tres bandes per segellar un "acord de mínims" que permeti posar en marxa la legislatura, encara que això no signifiqui un acord de govern estable.

C's s'abstindria amb el PSOE però no amb Podem

D'altra banda, Rivera, va fer saber a Sánchez, que la seva formació s'abstindria si el líder socialista fos capaç de presentar una proposta de govern en solitari, però que votaria en contra d'una coalició que incorporés Podem i partits com ERC o DL.

Per la seva banda, el secretari de Comunicació de Ciutadans, Fernando de Páramo, va parlar ahir en la mateixa direcció que Rivera i va advertir que de cap de les maneres votaran a favor d'un govern que compti amb el líder de Podem, Pablo Iglesias.