La líder dels socialistes andalusos, Susana Díaz, demanarà dilluns al Comitè Federal del PSOE que no es negociï un possible pacte amb Podem, formació que ha tornat a insistir que és urgent parlar de polítiques socials anticrisi i en la conveniència d'un referèndum a Catalunya.

Després del tradicional missatge de Nadal del Rei, en què va posar èmfasi en la unitat d'Espanya i la necessitat d'entesa i concertació entre els partits per a la governabilitat, les declaracions dels responsables polítics continuen sense que encara s'entrevegi la possibilitat d'un pacte en ferm per investir nou president.

Després que dijous el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, contactessin per telèfon, la presidenta de la Junta i líder del PSOE andalús, Susana Díaz, ha recalcat que les decisions sobre els pactes han de ser preses pel Comitè Federal del partit i ha marcat el seu rebuig al referèndum a Catalunya que proposa la formació morada.

"Nosaltres no podem recolzar Rajoy i el PP perquè han provocat molt sofriment i el nostre lloc està en l'oposició, on ens han col·locat els ciutadans", ha dit en una entrevista a la Cadena Ser la dirigent socialista.

"Pablo Iglesias ha posat en qüestió el que per a nosaltres és intocable, que és la unitat d'Espanya. I ho ha fet perquè el 40 % dels escons que té són sobiranistes. Ha preferit això per esgarrapar un grapat de vots, per entregar-se a aquests partits, en lloc de fer el que fa l'esquerra, que és defensar la igualtat d'oportunitats per davant de qualsevol cosa", ha afegit.

En qualsevol cas, el Comitè Federal del PSOE de dilluns concretarà, segons el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, la proposta de Sánchez: "un 'no' a Rajoy", a les divisions d'Espanya o a l'"autodeterminació d'un territori".

Però el secretari polític de Podem, Íñigo Errejón, ha declarat que "els partits de l'immobilisme", com PSOE i PP, que no estan disposats a escoltar Catalunya en una consulta sobre la seva relació amb la resta de l'Estat, "no estan en condicions de garantir la unitat d'Espanya".

"Hem posat d'altres línies vermelles", com "el tancament de les portes giratòries, impedir que a les famílies se'ls talli la llum, se'ls talli la calefacció o siguin desallotjades sense alternativa d'habitatge. Ho hem dit i no estem rebent resposta. I ens semblen qüestions més urgents, centrals i prioritàries", ha afegit.

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, no ha volgut comentar la situació del PSOE després del 20-D, però ha insistit a demanar als socialistes "altura de mires".

"En aquest moment el nostre país necessita altura de mires i els espanyols ens demanen això a tots els partits. A partir d'aquí el que faci el PSOE està en l'àmbit de les seves competències, no és una cosa que jo hagi de comentar", ha explicat.

De la seva banda, Ciutadans ha reclamat a les principals formacions polítiques "arribar a acords d'Estat que primin els interessos dels ciutadans per damunt de les sigles".

Així ho ha transmès el vicesecretari general de la formació taronja, José Manuel Villegas, qui ha reiterat també "la necessitat d'entesa per afrontar els desafiaments fonamentals de la societat espanyola", que són: "La situació de crisi econòmica, el repte separatista a Catalunya i la regeneració democràtica".

"Volem transmetre la nostra convicció que més enllà dels discursos i més enllà dels jocs de trons que veiem aquests dies, necessitem clarament ser partidaris del diàleg amb un programa a sobre la taula que resolgui els problemes socials", ha afirmat Alberto Garzón, líder d'Unitat Popular/Izquierda Unida, que comptarà amb dos diputats al Congrés que es conformi després de les eleccions.