El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar que no cedirà davant Podem en la unitat territorial d'Espanya i que intentarà convèncer els seus barons que un possible pacte de governabilitat amb aquesta força política no inclourà un referèndum sobre l'autodeterminació a Catalunya.

Segons va publicar ahir El País, Sánchez s'ha imposat "unir el PSOE en un pacte d'esquerres que respecti la integritat territorial d'Espanya"

En declaracions a aquest periòdic, va precisar: "mai negociaré res que afecti la integritat territorial d'Espanya", cosa que ja l'ha comunicada al secretari general de Podemos, Pablo Iglesias.

Sánchez va advertir que si Iglesias "vol abordar aquest assumpte mai hi estaríem d'acord" i que ell, Sánchez, bloquejaria qualsevol possibilitat d'enteniment.

Els límits per començar a negociar amb altres forces polítiques les exposarà Sánchez en el comitè federal del PSOE de demà, encara que avui celebrarà una reunió informal amb els dirigents territorials per reforçar el consens.

Alguns barons, com els d'Andalusia, Castella-la Manxa o Extremadura, han expressat la seva disconformitat amb la possibilitat que Sánchez es recolzi en Podemos, a causa de la seva exigència del referèndum a Catalunya, per formar govern en el cas que no aconsegueixi fer-ho el president de l'executiu en funcions, Mariano Rajoy.

El líder del PSOE es reunirà avui amb els barons a Madrid per intentar arribar a un acord sobre la resolució que el Comitè Federal té previst d'aprovar demà sobre la política de pactes. Sánchez va convocar la cita a la tarda a la seu de Ferraz per apropar postures amb alguns dels dirigents que s'han mostrat més crítics que el PSOE intenti conformar una majoria alternativa de govern a la que pugui construir la força més votada el 20-D, el PP, que espera un gest dels socialistes.