L´assemblea que la CUP va celebrar ahir a Sabadell per decidir si investia Artur Mas o no va tenir un final inesperat: un empat «diabòlic» entre els partidaris del sí i els del no. Cadascun va obtenir 1.515 vots. Després d´aquest insòlit resultat en una jornada de votacions maratonianes, la decisió ha quedat ajornada fins dissabte vinent. Durant aquesta setmana es reuniran les assemblees locals, i el dia 2 de gener ho farà el consell polític i el grup d´acció parlamentària que agrupa els 10 diputat s al Parlament per decidir què cal fer.

Després de dues votacions en les quals havien quedat eliminats dos dels quatre escenaris elegibles, els més de 3.000 assistents a l'assemblea van acudir per tercera vegada a les urnes. Aquesta vegada, a diferència de les altres, ja no es van comptabilitzar en el còmput final els vots nuls o en blanc per garantir que una de les dues opcions en competició superés el 50 % dels suports, però ni tan sols així es va poder aconseguir el desempat.

Primera votació

En la primera votació, l'assemblea de la CUP va donar com a guanyador l'escenari número 2, el que rebutjava el consell de presidència encapçalat per Artur Mas, i per tant l'acord polític, i a l´hora defensava esgotar el terminis de negociació per buscar una presidència de consens, assumint que això pot comportar noves eleccions. Va ser una victòria fruit d´un empat tècnic, ja que en aquest cas van votar a favor d'aquesta opció un total de 1.418 persones, és a dir, el 47,14 % dels assistents cupaires, un percentatge que va quedar molt a prop de l´escenari que va finalitzar en segona posició, l'opció que planteja acceptar-ho tot, que va rebre 1.359 vots, el 45,7 %. En llegir-se els resultats, l´opció vencedora va ser l´única que es va endur aplaudiments.

A més a més, la votació del migdia també va servir per deixar fora de la segona ronda de votació l´escenari que rebutjava el consell de presidència amb Mas i preveia l'abstenció de la CUP al ple d'investidura, una alternativa que traslladava a JxSí la «responsabilitat de buscar suports més enllà» del grup parlamentari de la CUP. Aquesta opció, que també incloïa un escenari amb noves eleccions, va rebre l´aval de només 103 persones (3,42 % dels vots), molt a prop de l´opció número 3, que plantejava rebutjar l'acord polític i el consell de presidència però «afavorir» la investidura de Mas amb la intenció d'evitar noves eleccions (109 persones, el 3,62% dels vots). En total, en la votació del matí van participar 3.008 persones de les 3.040 que tenien dret a fer-ho, amb 4 nuls i quinze vots en blanc.