L'enviat especial rus per a Síria, Alexander Lavrentiev, va visitar dijous passat en secret Israel, on va mantenir consultes amb alts funcionaris israelians en relació amb un possible acord diplomàtic per posar fi al conflicte armat a Síria, informava ahir el diari Haaretz.

El Consell de Seguretat de l'ONU va aprovar fa una setmana una resolució per a l'inici de negociacions patrocinades per l'ONU entre el règim del president sirià, Baixar al Assad, i membres de l'oposició i grups rebels al país àrab.

Israel no ha expressat públicament la seva posició sobre la resolució, encara que el diari apuntava que existeix preocupació a l'estat jueu davant la possibilitat que un acord internacional sobre Síria pugui de fet reforçar Iran i la milícia xiïta libanesa Hezbol·là.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va dialogar dimarts per telèfon amb el president rus, Vladímir Putin, segons van informar mitjans locals i el Kremlin.

Segons un comunicat del Kremlin, Putin va indicar a Netanyahu que no hi havia una altra alternativa sinó entaular negociacions amb el suport de l'ONU per aconseguir una solució diplomàtica a la crisi siriana, que es perllonga des del 2011.

S'ignora si la visita de l'enviat rus va ser acordada després d'aquesta conversa telefònica entre tots dos mandataris.

Un gran secretisme

Lavrentiev va mantenir reunions a Jerusalem amb membres del ministeri israelià d'Afers Exteriors i de l'Oficina del Primer Ministre, embolcallades en un mantell de secretisme.

El representant rus va viatjar a Israel al costat del cap de l'oficina per a l'Orient Mitjà de la cancelleria russa, Sergey Vershinin, a més de membres dels serveis d'intel·ligència

La delegació va ser rebuda per l'assessor de Seguretat Nacional israeliana, Yosi Cohen, que d'aquí a algunes setmanes assumirà la prefectura dels serveis d'intel·ligència a l'exterior, el Mossad.

Les condicions d'Israel

Funcionaris israelians destacats citats per Hareetz van dir que Cohen i altres càrrecs israelians van presentar els interessos vitals d'Israel als russos.

Entre ells hi ha el manteniment de la llibertat d'impedir atacs terroristes procedents de la frontera siriana o que armament avançat passi des de territori sirià a les mans de Hezbol·là al Líban.

En paral·lel, els alts funcionaris israelians van deixar clara la posició que qualsevol acord diplomàtic que formulin les potències mundials sobre Síria haurà d'incloure que aquest país deixi de ser una plataforma directa o indirecta d'atacs contra Israel.

Rússia i Israel han estret els últims mesos la seva col·laboració per tal de consolidar un mecanisme que coordini les operacions militars a Síria, en particular pel que fa l'ús de l'espai aeri sirià en el qual sobrevolen aparells de tots dos exèrcits.

El mecanisme, encapçalat pels caps dels estats majors de tots dos països, està destinat a impedir confrontacions i malentesos que puguin posar en perill els avions.

Lavrentiev va visitar Israel com a parada d'una gira que el durà a cinc països de la regió, entre ells l'Iraq, Jordània, Egipte i la Unió dels Emirats Àrabs, per reforçar la posició diplomàtica russa a la zona.