Les forces iraquianes van aconseguir recuperar el control total del complex governamental d'al-Ramadi, situat al centre de la ciutat, i van plantar-hi la bandera nacional iraquiana, segons van informar a Efe fonts militars. Al-Ramadi vivia una ofensiva de l'aliança militar contra Estat Islàmic, que va prendre aquesta plaça militar el maig.

Les forces antiterroristes, reforçades per unitats de l'exèrcit, van entrar al conjunt d'edificis des de tres direccions diferents i es van enfrontar a membres d'Estat Islàmic que encara eren a l'interior del complex.

Almenys 40 gihadistes van ser abatuts en el transcurs de l'operació, van afegir les fonts militars iraquianes. Mentrestant, al tancament de l'edició d'aquest diari, es tenia constància que les tropes governamentals estaven desactivant els artefactes explosius que EI havia plantat dins del complex per dificultar-ne la presa.

Les forces iraquianes, amb l'assistència de l'aviació nacional i de la coalició internacional liderada pels Estats Units, van tardar diversos dies a tenir el control d'aquest complex, que alberga les principals seus administratives, entre elles la de la governació provincial d'al-Anbar, de la qual al-Ramadi és la capital.

Això a banda, l'exèrcit va anunciar que les tropes continuaven avançant dins de Ramadi i van prendre la plaça d'Albufarash, d'on van expulsar els gihadistes i sobre la qual van aixecar la bandera iraquiana.

De la mateixa manera, ahir van ser reconquerides diverses zones al centre de la ciutat de Ramadi, com ara la presa de la ciutat, en el marc de l'operació per alliberar el nucli de l'urbs, començada la setmana passada per Bagdad.

Dissabte les forces iraquianes havien pres el control del cèntric barri d'al-Huz i d'un pont important sobre el riu Eufrates que mena al centre de la ciutat.

Al principi del mes, el govern iraquià va recuperar alguns barris perifèrics d'al-Ramadi, que havia caigut a mans d'EI el mes de maig de forma ràpida i sorprenent.

EI va proclamar un califat el juny del 2014 a les zones que controla a Síria i a l'Iraq, on va conquerir àmplies àrees del nord, el nord-est i l'oest.

Possibles divisions dins EI

En el seu últim missatge, el líder del grup terrorista Estat Islàmic, Abu Bakr al Bagdadi, admet de forma indirecta l'existència de divisions en l'organització, així com el temor del fet que els països musulmans s'uneixin contra ells.

L'analista militar i expert en grups extremistes Amer al Yusuf va explicar a Efe que Al Bagdadi insinua en el seu missatge que hi havia hagut traïcions i divisions a EI, quan es refereix als "hipòcrites" a les files de l'organització i a la seva "purificació".

Segons Al Yusuf, el dirigent extremista té por de la denominada "aliança islàmica antiterrorista", formada per 34 països i liderada per l'Aràbia Saudita, anunciada a mitjan desembre i la missió de la qual és la "protecció contra els grups armats i organitzacions terroristes".

Al Yusuf va considerar que Bagdadi tem aquesta coalició perquè disposa del suport d'ulemes sunnites i organismes religiosos, com la Conferència Islàmica (OCI).