La policia belga va detenir ahir dues persones sospitoses de planificar un atemptat durant les celebracions de Cap d'Any en diversos llocs "emblemàtics" de Brussel·les, on continua l'alerta per amenaça terrorista en el nivell 3 i el desplegament militar als carrers.

La Fiscalia federal belga va informar ahir que ha frustrat un atemptat a la capital amb una operació en la qual hi va haver un total de sis detinguts, quatre d'ells ja alliberats, i dos que ahir al vespre encara estaven sota mandat d'arrest, sospitosos de planificar els atemptats i la identitat del a quals no s'ha precisat per no perjudicar la investigació.

Les forces de seguretat van dur a terme diversos escorcolls diumenge i dilluns a la regió de Brussel·les i de Suro, així com al Brabant Flamenc, a petició d'un jutge d'instrucció de Brussel·les especialitzat en terrorisme.

La policia va confiscar diversos objectes, principalment material informàtic, vestimenta d'entrenament militar i material de propaganda del grup terrorista Estat Islàmic que està sota examen. No va trobar, però, ni armes ni explosius.

Segons els diaris del grup Mediahuis, els arrestats tenien com a objectiu la policia belga, en concret la Comissaria General, propera a la turística Grand Place, al centre de Brussel·les, contra la qual haurien fet "amenaces concretes". Tot i que la Fiscalia no ha confirmat la informació, l'Òrgan de Coordinació per a l'Anàlisi de les Amenaces (OCAM) ha decidit elevar el nivell d'alerta per a les comissaries a Brussel·les del 2 al 3, fins al 4 de gener.

En una entrevista al diari Le Soir, el ministre de l'Interior belga, Jan Jambon, ha subratllat que el nivell d'alerta 3 de quatre possibles al país es mantindrà "el temps que calgui". Arran dels atemptats de l'13 de novembre a París, l'amenaça terrorista pesa sobre Bèlgica, des d'on es van organitzar, en part, els atacs i on vivia, entre altres sospitosos, un dels presumptes terroristes més buscats, Salah Abdeslam.

"No descartem que (Abdeslam) pugui estar a Bèlgica", va dir Jambon, que va manifestar la seva "sorpresa" per "l'ampli suport de què sembla aprofitar-se" el presumpte terrorista "per amagar-se durant tant de temps".

La policia belga ha inculpat un total de nou persones en el marc de la investigació de París, entre elles Ali Oulkadi, qui suposadament va conduir Abdeslam dels districtes de Laeken a Schaerbeek a Brussel·les, el 14 de novembre, després que aquest fos traslladat des de París per dos sospitosos més, Hamza Attou i Mohammad Amri, també detinguts.

Des de llavors s'ha perdut la pista al fugitiu i se succeeixen les operacions policials a tot Europa destinades a la seva captura, de moment sense èxit.

L'operació que va comunicar ahir la Fiscalia "no està vinculada" als atacs de París i ahir a la nit continuava oberta.