El president del govern, Mariano Rajoy, va apostar ahir per un govern d'"ampli suport parlamentari" que generi certesa, confiança i estabilitat als espanyols i que garanteixi els grans consensos que comparteixen la majoria dels ciutadans, com la unitat d'Espanya o la igualtat entre espanyols.

És l'aposta del candidat del PP després de la primera ronda de contactes que ha mantingut amb el PSOE, Podem, Ciutadans i PNB, que Rajoy defensa en favor de l'interès dels espanyols davant d'un possible pacte d'esquerres amb els socialistes a la Moncloa.

"El més raonable i el que més s'ajusta a la voluntat majoritària dels espanyols és formar un govern d'ampli suport parlamentari que pugui governar i que generi confiança", va proclamar Rajoy a la roda de premsa després del primer Consell de Ministres amb el govern en funcions. Sense tancar la porta a un govern amb el PSOE, Rajoy va reconèixer que al Parlament hi ha "moltes veus", però també una majoria d'espanyols que coincideixen en assumptes d'Estat, i que s'han de reflectir en una nova majoria de govern. En aquest escenari, el candidat del PP no va voler avançar si estaria disposat a cedir la vicepresidència del govern al PSOE o que ministres socialistes formin part del futur executiu.

"Aquests ja són els detalls", va assegurar Rajoy, que va insistir que el que és important és formar un govern amb el màxim suport parlamentari, més de 200 escons, que coincideixen en el que és essencial.

L'altra possibilitat, un govern del PSOE amb Podem, IU i els nacionalistes catalans, seria "dolent" per als interessos generals. "Podria ser bo per a algú, però per als interessos generals dels espanyols no", va avisar.

En qualsevol cas, i davant la possibilitat que es repeteixin les eleccions, Rajoy va deixar ben clar que ell vol ser el candidat i que té el suport del PP per ser de nou el cap de cartell. Tampoc es planteja una possible renúncia a favor d'un altre candidat del PP per permetre un govern del PP. "No està bi tan sols plantejat", va aclarir Rajoy, que va insistir que el seu objectiu és intentar formar govern perquè la voluntat dels espanyols és "clara", alhora que ha recordat que el PP és el guanyador de les eleccions amb més de 30 escons de diferència i 1,7 milions de vots respecte al PSOE.

Justament per això, l'actual cap de l'executiu no troba "raonable" que el PSOE aspiri amb només 90 diputats a presidir no només el govern, sinó també el Congrés dels Diputats, cosa que mai ha passat en la història democràtica.