La reunió del Consell Polític de la CUP que ha de decidir si aquesta formació accepta investir Artur Mas President de la Generalitat o no s'ha endarrerit un dia i finalment tindrà lloc aquest diumenge, 3 de gener.

Segons va indicar la CUP en un comunicat del secretariat nacional, la nova data de la reunió del Consell Polític ha estat acordada després de les reunions mantingudes els últims dies i després de consultar les organitzacions territorials. En aquestes reunions del secretariat també ha estat acordada la fórmula per la qual els militants de base podran pronunciar-se en les assemblees territorials que se celebraran amb caràcter previ un dia abans, el dissabte 2.

Aquesta fórmula consisteix que els militants, i després els aproximadament 70 integrants del Consell Polític, es pronunciïn sobre dues propostes alternatives i excloents: la primera implica rebutjar la investidura de Mas emetent o bé 5 vots a favor i 5 en contra o amb l'abstenció dels 10 diputats de la CUP.

La segona alternativa suposa aprovar la investidura amb 2 vots a favor i 8 abstencions, cosa que permetria reflectir, indica el secretariat, "l'aposta de la CUP per la independència i un procés constituent i popular" però també "l'oposició a la continuïtat de les polítiques de retallades i privatitzacions".

El canvi de data de la reunió decisòria del Consell Polític obeeix a la dificultat que les assemblees territorials poguessin reunir-se abans de dissabte, perquè demà dia 31 era molt precipitat i el dia 1 és festiu.

La reunió del Consell Polític i del Grup d'Acció Parlamentària (GAP) -que és el grup parlamentari- tindrà lloc a Barcelona en un local que encara no ha estat donat a conèixer i tindrà el mandat d'"esforçar-se a buscar una sortida consensuada". "En el cas que això no sigui possible", assenyala el comunicat del secretariat nacional, "només podrà ser aprovada una proposta que obtingui la majoria absoluta dels vots del Consell Polític i del GAP". Les assemblees territorials funcionaran amb el criteri d'"una persona, un vot", i seran comptabilitzats tant els vots a favor de l'acord amb Junts pel Sí (JxSí) com els contraris i les abstencions.

El sistema elegit pel secretariat inclou un procediment de "ponderació de vot" igual per a totes les assemblees territorials i, de forma paral·lela, les assemblees locals i els nuclis de suport també aportaran el sentit del seu vot a través dels seus representants en les assemblees territorials. A diferència d'assemblees anteriors, en les territorials de dissabte només tindran dret a veu i vot els militants, de manera que han quedat exclosos tant els simpatitzants com els representants de les organitzacions externes a la CUP agrupades al voltant a la denominació de Crida Constituent. Aquests últims, assenyala el secretariat nacional de la CUP, ja estaran representats a través dels diputats.

Pel que fa al procediment que serà utilitzat pel Consell Polític, el secretariat indica que es votaran les dues propostes per separat i, si totes dues obtenen majoria absoluta, s'iniciarà una altra ronda de votacions fins que només en sigui aprovada una.

Entre cada ronda de votacions s'obriran torns de debat i es preveu un màxim de tres rondes, finalitzades les quals i en el supòsit que es produeixi una situació de "bloqueig", el secretariat nacional "buscarà una proposta metodològica per desbloquejar", que haurà de ser validada pel Consell Polític.

En les assemblees territorials de dissabte, els militants podran suggerir propostes diferents de les dues elegides pel secretariat nacional, i si n'hi ha, seran sotmeses a deliberació.

El Consell Polític de la CUP és integrat exactament per 68 persones, 57 membres elegits directament per la militància i els representants d'11 organitzacions territorials.

Infante alerta que es poden carregar el procés

Toni Infante, un dels principals portaveus de l'organització Poble Lliure, va afirmar ahir que "si la CUP no investeix Mas es carregarà el procés" i va advertir que "les alternatives" a rebutjar la investidura "són infinitament pitjors".

Segons va indicar en declaracions a RAC1, Toni Infante, que és un conegut líder independentista valencià i milita a Poble Lliure des de la seva fundació, votar en contra de Mas i fer fracassar l'últim debat d'investidura que hi pot haver en aquesta legislatura equival a "anar a unes eleccions". "I unes eleccions el març suposarien tornar a interpretar la política catalana en clau autonomista", a més de "malbaratar l'aval plebiscitari del 27-S". Aquest destacat militant de Poble Lliure, que és una organització hereva del Moviment de Defensa de la Terra integrada en la CUP, està convençut que "s'arribarà a un acord" i va subratllar que l'important "és que no es trenqui el procés", que és una cosa "que no es mereix el nostre poble ni els agents polítics que estan treballant" perquè arribi a bon port.