El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat per al 10 de febrer l'expresident Jordi Pujol i Marta Ferrusola com a imputats per blanqueig de capitals i el seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, l'ha citat a declarar l'endemà.

En l'acte de citació del matrimoni, De la Mata apunta que tots els membres de la família "han estat orquestrant durant anys una estratègia compartida i coordinada per desenvolupar diferents negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los, i distribuir-los entre tots d'acord amb criteris establerts per aconseguir el blanqueig dels ac-tius aconseguits".

Creu per això que el clan actuava com una organització per ocultar la seva fortuna i que existia "un acord entre les parts per atribuir a Jordi Pujol Ferrusola el rol de gestor i distribuïdor dels recursos entre els germans i la seva mare". Per a això van obrir "comptes corrents sense finalitats comercials o societàries", molts en paradisos fiscals, i van crear "complexos entramats societaris en diferents jurisdiccions, manejats per testaferros, sense objecte social ni activitat societària aparent".

Davant les dades que han anat apareixent en la investigació al primogènit Jordi Pujol Ferrusola, el jutge ha decidit cridar a declarar el matrimoni Pujol-Ferrusola després d'acceptar la competència de la causa de la qual es va inhibir el 4 de desembre el jutjat d'instrucció 31 de Barcelona.

El jutge argumenta que la investigació "sobre la regularitat de l'origen de la fortuna amassada al llarg dels anys pels membres de la família Pujol Ferrusola i les estratègies posades en marxa per al blanqueig dels capitals generats, no pot ni ha de desenvolupar-se de manera autònoma de la investigació i enjudiciament dels fets que s'atribueixen al mateix Jordi Pujol i Soley". No obstant això, el jutge no ha sol·licitat la remissió dels documents originals en estar la inhibició de la jutge de Barcelona pendent de la resolució d'un recurs de la família Pujol.

El jutge reitera que "els vincles existents entre els membres de la família", més enllà dels familiars, revelen "l'existència d'un comportament reiterat durant anys pels membres de la família, que apunten elements bàsics d'una organització els perfils definitius dels quals encara estan sota investigació".

De la Mata arriba a la conclusió, en vista de "les seves pautes comunes de comportament; de la coordinació d'activitats; l'assignació de rols; la distribució o repartiment de quantitats multimilionàries entre tots ells en funció dels ingressos que rebien en els comptes bancaris ocults que mantenien en jurisdiccions estrangeres i el particular sistema de rendició de comptes per controlar aquests repartiments de fons".

Destaca també que, a més de Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona Mercè Gironès, que han resultat ser titulars de comptes a Andorra "l'existència dels quals van negar", "la resta de membres de la família Pujol-Ferrusola també han resultat ser titulars de comptes a Andorra".

De fet, "s'ha pogut descobrir que, després que es produís un ingrés sospitós, Jordi Pujol Ferrusola ordenava que es fessin traspassos als seus comptes d'Andorra als seus germans Oleguer, Oriol, Josep, Pere, Mireia i Marta Pujol Ferrusola, tots titulars de comptes en aquella jurisdicció".