Les assemblees territorials de la CUP celebrades ahir van evidenciar que la formació antisistema manté la seva divisió interna davant la decisió d'investir o no Artur Mas com a president de la Generalitat, una qüestió que en tot cas haurà de desencallar avui la direcció del partit.

El Consell Polític de la CUP, que aglutina 68 membres del Secretariat Nacional i del Grup d'Acció Parlamentària, es reunirà avui a les deu del matí al centre cívic Pere Quart de Barcelona per resoldre si dóna finalment el seu suport a Mas, després de recollir les diferents sensibilitats expressades en les assemblees locals.

Les assemblees territorials de la CUP, tretze en total si s'inclouen les del País Valencià i les Illes Balears, es van reunir per posicionar-se a l'entorn de dues alternatives: la del sí a l'acord amb Junts pel Sí i a la investidura de Mas, i la del no, que implicaria el final de la legislatura i unes eleccions anticipades el març a Catalunya.

Després de l'empat inèdit produït a l'Assemblea Nacional del passat dia 27 a Sabadell entre més de 3.000 militants, les assemblees territorials van tornar a reflectir la profunda divisió interna que hi ha a la CUP, encara que el sí guanya lleugerament posicions en algunes assemblees respecte a les que s'havien celebrat anteriorment.

Tot i això, en la de Barcelona, que es va fer al Centre Cívic Pere Quart -el mateix lloc on demà es reunirà el Consell Polític-, el resultat, segons fonts de la CUP, seguia sent rotundament favorable al no-el 80 %- davant del sí-el 20 %. Això, però, ja s'esperava, ja que en aquesta territorial el sector més contrari a afavorir la investidura, Endavant, disposa d'una gran majoria.

En les assemblees territorials del Penedès i el Camp de Tarragona, la fórmula de facilitar la investidura, que es traduiria en el fet que dos diputats votin a favor de Mas i els altres vuit s'hi abstinguessin, hauria tingut només el 40 % dels vots favorables dels militants i el 60 % en contra.

A diferència d'aquests casos, en les assemblees territorials del Maresme, la Nord-Oriental (comarques de Girona), i l'Alt Ter els suports al sí i al no van quedar repartits entre dues meitats, encara que la posició favorable a facilitar la investidura va guanyar adeptes. La de Ponent-Pirineus va finalitzar sense que hagués un posicionament definit, ja que fins a la mitjanit els militants podien emetre el vot per Internet.

Cada organització territorial aporta al Consell Polític un nombre determinat de representants en funció de la xifra de militants: l'Alt Ter (4), el Baix Llobregat (4), Barcelona (5), Catalunya Central (4), El Camp (5), Maresme (5), Nord-Oriental (6), el País Valencià (3), el Penedès (5), Ponent-Pirineus (5), les Terres de l'Ebre (3), el Vallès Occidental (4) i el Vallès Oriental (4). El GAP hi participarà amb deu diputats, dos membres de cada territorial i un de les entitats associades a la plataforma Crida Constituent.