Un total de 47 persones van ser executades en diverses províncies de l'Aràbia Saudita per pertànyer a grups terroristes i perpetrar atemptats al regne wahhabita, entre elles el prominent clergue xiïta dissident Nimr Baqir al-Nimr, considerat un dels promotors de la primavera àrab al país. Els ajusticiats són majoritàriament de nacionalitat saudita, excepte un egipci i un txadià.

Els càrrecs inclouen també l'adopció i promoció de la ideologia takfiri (extremisme sunnita), l'assassinat, el segrest, la fabricació d'explosius i la possessió d'armes, entre d'altres. Alguns dels atacs atribuïts als condemnats són els registrats contra diversos complexos residencials d'al-Riyad el 2004 i contra seus d'empreses petrolieres a la província d'al-Khabar el 2005, en què hi va haver diversos morts.

També els atemptats contra el Ministeri de l'Interior i les seus de les Forces d'Emergència el 2005 o l'atac contra el consolat nord-americà a Jiddah aquell mateix any, en què van morir quatre persones més. Grups islàmics extremistes van començar el maig del 2003 una campanya de desestabilització del règim saudita amb diversos atemptats contra la colònia occidental que treballa al país i contra les instal·lacions petrolieres.

Aquests atemptats, en què hi va haver desenes de morts, van ser contestats amb una lluita decidida de les forces saudites, que van detenir nombrosos presumptes terroristes. Els últims dos anys, centenars de persones hi han estat condemnades per terrorisme, i hi ha hagut un acarnissament contra la minoria xiïta.

El clergue xiïta executat va ser sentenciat a la pena capital per desobeir les autoritats, instigar a la violència sectària i ajudar a cèl·lules terroristes. Al-Nimr va ser detingut el juliol del 2012 per donar suport als disturbis contra les autoritats saudites que van esclatar el febrer del 2011 a la província d'al-Qatif, a l'est del país i de majoria xiïta.

La condemna a mort va aixecar un fort malestar entre la comunitat xiïta saudita i va ser també criticada per importants aiatol·làs de l'Iran, la potència xiïta rival de l'Aràbia Saudita. El portaveu del Ministeri iranià d'Afers Estrangers, Hosein Yaber Ansarí Iran, va considerar-ho una "mostra de la profunda imprudència i irresponsabilitat" del govern saudita.