L'atordiment que sembla haver provocat en el chavisme la derrota en les eleccions parlamentàries del 6 de desembre deixa el país en suspens davant d'una situació inèdita. El Tribunal Suprem ha de decidir si permet que ocupin el seu escó tres diputats opositors després que hagi acceptat la impugnació plantejada pel govern de Nicolás Maduro.

L'oposició, agrupada a la Mesa de la Unitat Democràtica (MUD), ho qualifica de "cop d'estat judicial" i ha sol·licitat a les forces armades que ajudin a respectar la "voluntat popular".

El chavisme maniobra per boicotejar als tribunals la constitució d'un Parlament amb la majoria opositora el 5 de gener. L'oposició ja ha anunciat que no acceptarà la sentència i que es presentarà amb els seus 112 diputats a l'Assemblea.

El Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) va acceptar dimecres set recursos del chavisme per impugnar els resultats en tres estats veneçolans. El TSJ -controlat pel govern bolivarià- va acceptar com a mesura cautelar la suspensió de la proclamació dels diputats electes a l'Estat d'Amazones: tres de l'oposició i un de l'oficialista Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV).

Si prosperessin els recursos, es podria ordenar la repetició dels comicis i deu escons de les circumscripcions impugnades quedarien afectats. El propòsit del chavisme és avortar la majoria absoluta de l'oposició i així poder promoure vots de censura contra ministres i vicepresidents, reformes de la Constitució i referèndums. També falta conèixer quins noms integraran el gabinet ministerial, després de gairebé un mes des que el president Maduro va demanar la renúncia dels seus anteriors titulars. Algunes mesures adoptades no tenen legalitat en no haver estat ratificades pel Consell de Ministres.

Demà iniciarà les seves funcions l'inèdit Parlament comunal, format íntegrament per representants de comunes chavistes, que es pretén utilitzar com a contrapès a l'"assemblea burgesa" que l'oposició va guanyar a les urnes el 6 de desembre.