El Consell Polític de la CUP va decidir ahir no donar el seu suport a la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat de Catalunya, una decisió que precipita eleccions anticipades a Catalunya per al proper mes de març i frena el procés independentista a l'espera d'uns nous comicis. Així ho va confirmar la formació després d'una segona votació duta a terme en el marc de la reunió de la direcció del partit al centre cívic Pere Quart de Barcelona, on el "no", traduït en 10 abstencions de cara a la investidura, va acabar imposant-se per 38 vots a favor, mentre que 22 dirigents van votar en contra i 6 van abstenir-se.

Durant la reunió, que es va celebrar durant cinc hores, el Consell Polític va viure un empat en una primera votació, a causa que es va votar en clau del que van decidir dissabte les 13 assemblees territorials de la formació cupaire, cosa que va evidenciar ja des del primer moment la divisió interna de la formació independentista. Després d'un nou debat del Consell Polític, la direcció del partit va procedir a una segona votació, en la quual els dirigents van tenir una mica més de marge respecte a les assemblees locals per desfer la igualtat, tot i que les dues opcions marcaven el veto a Mas: la proposta sorgida des del secretariat d'establir 10 abstencions, que finalment es va imposar, i la de votar directament en contra. Els vots provinents del Grup d'Acció Parlamentària i les organitzacions trotskistes, com Corrent Roig i Lluita Internacionalista, van inclinar definitivament la balança a favor del "no", uns posicionaments contraris a Mas que es van afegir a la posició ja coneguda d'Endavant.

A la reunió hi van poder participar, amb veu però sense vot, els 10 diputats al Parlament i els 15 membres del secretariat nacional, per la qual cosa van poder ser 93 persones les que finalment van debatre sobre la investidura de Mas.

Sobre la taula es van debatre una a una sis propostes: les dues del secretariat (no investir Mas donant-li 5 vots a favor i 5 en contra o bé 10 abstencions; i facilitar la investidura amb 2 vots a favor i 8 abstencions) i quatre més que van plantejar algunes territorials (investir Mas amb condicions, facilitar la investidura però sense la proposta d'acord, no investir Mas o deixar que els diputats votessin lliurement).

Missatge a Junts pel Sí

La formació anticapitalista va demanar a Junts pel Sí que "mogui fitxa" abans del 10 de gener, és a dir, que proposi un altre candidat. El secretariat també va confirmar que el vot dels representants de les organitzacions externes -lligades a Crida Constituent- va ser decisiu, ja que entre els membres del Consell Polític de la CUP s'havia produït un empat tècnic en votar per separat les dues propostes -la del "sí" i la del "no"- i obtenir cadascuna 29 vots a favor, 27 en contra i 1 abstenció.

Durant la compareixença únicament van aparèixer dos diputats favorables al "no" a la investidura d'Artur Mas, Gabriela Serra i Sergi Saladié, mentre que no hi havia cap dels partidaris del "sí". Serra va treure importància a aquest fet, però tampoc va esclarir si la decisió final pot provocar una fractura interna dins de la formació. Sí que va insistir, en canvi, a reclamar a JxSí que "comenci a moure peça" si vol salvar la legislatura, un context que passa, va recalcar, per proposar un altre candidat, perquè "el procés no acaba avui" i "estarem esperant noves propostes".

El també diputat Sergi Saladié va assenyalar que si en els pocs dies que falten per poder proposar un altre candidat, JxSí ho fa i abandona l'"immobilisme", "podrem avançar cap al mandat d'aconseguir la independència". En aquest punt, va recordar que "Artur Mas va dir fa temps que ell no seria un obstacle", de manera que "és el moment de demostrar-ho", ja que "tenim una majoria absoluta independentista, però no per donar suport a un determinat candidat a la presidència".