L'ambaixada saudita a Teheran va ser atacada durant la nit de dissabte a diumenge per diversos manifestants que van calar foc en una part de les instal·lacions com a símbol de protesta per l'execució a l'Aràbia Saudita d'un clergue xiïta. Segons va informar ahir l'agència iraniana Isna, els manifestants es van reunir davant de la legació diplomàtica i van corejar consignes contra l'Aràbia Saudita en protesta per l'execució del religiós Nimr Baqir al-Nimr, i alguns d'ells van entrar a l'edifici diplomàtic i van provocar-hi un incendi arran del llançament de còctels Molotov que, més endavant, va poder ser sufocat pels bombers.

El president iranià, el moderat Hassan Rohani, va qualificar d'"injustificable" l'atac, així com les situacions semblants que van tenir lloc a la ciutat santa de Mashhad. No obstant això, el líder suprem iranià, Ali Khamenei, va carregar contra els saudites i va assegurar que els seus polítics pagaran per la "injusta" execució. "Sense cap dubte, l'injust vessament de la sang d'aquest màrtir innocent actuarà de forma ràpida i els polítics saudites s'enfrontaran a un càstig diví", va informar Khamenei en la seva pàgina web oficial.

Per la seva banda, els Estats Units també van expressar la seva preocupació en assenyalar que l'execució del clergue podria fer aflorar tensions religioses en un moment en què "és urgent reduir-les", segons va advertir el comunicat emès pel Departament d'Estat. En aquest sentit, el país nord-americà va fer una crida a l'Aràbia Saudita a "respectar i protegir els drets humans".

Al-Nimr, de 55 anys, va ser condemnat a la pena de mort l'any 2014 per càrrecs de violència sectària i desobediència de disposicions saudites. Exigia més drets per a la minoria xiïta, que conforma al voltant del 15 % de la població saudita, i fins i tot va amenaçar amb la secessió de la zona oriental, rica en petroli, si la casa reial no canviava la seva política. Segons fonts saudites, quatre dels 47 executats eren xiïtes. Si s'analitzen els càrrecs que se'ls va imputar, s'estima que la resta d'executats tenien vincles amb la xarxa terrorista sunnita Al-Qaida.

Reaccions des d'Europa

França va reaccionar ahir davant les execucions de dissabte a l'Aràbia Saudita, i va "deplorar profundament" els càstigs en nom de la seva "oposició constant a la pena de mort en tot moment i circumstància". El Ministeri d'Exteriors, que va evitar el terme "condemna", va llançar un missatge no directament a les autoritats saudites, sinó "als responsables de la regió per fer el possible per evitar l'exacerbació de les tensions sectàries i religioses".

També hi va haver reaccions des d'Alemanya, on l'oposició parlamentària va instar el govern d'Angela Merkel a trencar el que denominen "aliança estratègica", política i comercial amb l'Aràbia Saudita, davant la brutalitat de les execucions. Segons el líder dels Verds, Cem Özdemir, l'executiu de la cancellera ha de posar fi a la línia de "silenci intolerable" davant de les autoritats saudites. "La gran coalició de Merkel anteposa els interessos econòmics i les exportacions armamentístiques a la defensa dels drets humans", va assenyalar.