El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha cridat avui CDC i la CUP a "preservar el bé superior" del procés sobiranista i mantenir la negociació fins a l'últim minut sense "distreure's" amb noves eleccions, però ha evitat pronunciar-se sobre si hauria de renunciar Artur Mas després del veto de la CUP.

En una conferència de premsa posterior a la reunió de l'executiva nacional d'ERC, Junqueras ha demanat als negociadors de la CUP i Junts pel Sí (CDC i ERC) que "no s'aixequin de la taula" i continuïn "dialogant", en lloc de llançar-se "retrets", per arribar a un acord a Catalunya que creu que encara es pot aconseguir malgrat que pugui semblar "difícil", ja que el 10 de gener expirarà automàticament el mandat.

En aquest sentit, ha dit que és una "irresponsabilitat" parlar d'escenaris com reeditar la fórmula de Junts pel Sí per les possibles eleccions de març -com ha plantejat CDC- quan queda termini de negociació.

"Mentre hi ha vida hi ha esperança", ha postil·lat el republicà, que, després del rebuig de l'executiva de CDC de plantejar un candidat alternatiu a Artur Mas, ha remarcat que unes eleccions al març tampoc són garantia de més governabilitat.

Preguntat per si creu que Artur Mas hauria de donar un pas enrere després del veto de la CUP per evitar els comicis, Junqueras ha respost: "El que demanem és que continuïn negociant".

El líder d'ERC, a qui la CUP sí que està disposat a investir, ha remarcat que estarà "encantat de fer el que sigui al servei del país", però ha subratllat que el seu partit va adquirir "una sèrie de compromisos" en confeccionar la llista de Junts pel Sí, entre els quals figuraven que el líder de CDC seria el candidat a la presidència de la Generalitat.

"Som sempre lleials als nostres compromisos i demanem que tothom sigui lleial amb el país i amb els ciutadans de Catalunya, el que demanem és que continuïn parlant", ha afirmat Junqueras, que ha dit que ERC seguirà asseguda a la taula de negociació perquè creu que l'acord "no només és possible sinó també necessari".

Així, ha dit que ERC ho farà "tot perquè hi hagi aquest acord" i ha demanat que "tothom faci tot el que estigui al seu abast per arribar" a un pacte amb la CUP abans del dia 10 de gener.

Després que el número dos d'ERC al Congrés, Joan Tardà, hagi demanat avui a Artur Mas que "faci un pas al costat" i cedeixi la Presidència de la Generalitat a "un altre membre del seu partit", Junqueras ha dit que " sempre està d'acord amb el senyor Joan Tarda i amb els altres membres d'ERC ".

Tot i que ha matisat que "la posició oficial d'ERC és la que expressa el president" del partit i aquesta és "demanar a totes les parts que no s'aixequin de la taula de negociació".

"L'únic que demanem és que continuïn parlant i que s'apurin fins a l'últim minut de l'última hora de l'últim dia i, si no hi ha més remei, ja parlarem d'una altra cosa", ha afirmat.

Junqueras ha indicat que és millor que hi hagi un acord que no anar a un escenari "ple d'incerteses" com serien eleccions al març, sense garanties, ha dit, que de les mateixes sorgís una major governabilitat a Catalunya.