El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha anunciat que dilluns signarà el decret de convocatòria d'eleccions si la CUP no es mou perquè no hi haurà nous oferiments per part de Junts pel Sí. "JxSí ha fet tantes ofertes, tants oferiments a la CUP, que el que queda clar és que ja no en podem fer més, perquè cap dels oferiments que s'han fet ha servit per desbloquejar la investidura", ha apuntat.

Mas ha justificat aquesta decisió amb dos arguments: perquè el procés només es pot fer "sumant" i no "vetant" i també perquè la Presidència de la Generalitat "no és una subhasta de peix".

El president en funcions ha reconegut que es va equivocar pensant que els cupaires demostrarien "sentit de país", i ha lamentat que un 50% de la CUP hagi imposat les seves condicions.

En la mateixa compareixença Mas ha afirmat que Junts pel Sí (JxSí) s'ha comportat com un bloc "perfectament sòlid" i que, dins d'aquesta coalició, CDC i ERC han anat "de la mà" en la negociació amb la CUP, que en canvi sí que s'ha "dividit per la meitat".

També ha assegurat que el seu govern en funcions l'aplicarà igualment, encara que només es desplegarà una part del mateix que conté mesures d'urgència davant pobresa i habitatge sense dotació pressupostària, atès que l'executiu està en pròrroga pressupostària.

Després que alguns dirigents d'ERC com Joan Tardà, número dos al Congrés, suggerissin que Mas hauria de fer un pas enrere, el president català ha defensat que Junts pel Sí "fins avui ha estat un bloc perfectament sòlid" davant la seva candidatura a la presidència. "La que s'ha dividit per la meitat és la CUP, no Junts pel Sí", ha afegit Mas, que ha assenyalat com a prova de la fractura la dimissió del cap de files dels 'cupaires' al Parlament, Antonio Baños. "Vol dir que hi ha parts importants de la CUP que discrepen d'aquesta decisió que es va prendre diumenge", ha afegit en al·lusió a la decisió del Consell Polític de la CUP, que per 6 vots rebuig donar suport a la investidura de Mas.

Malgrat la crida a la unitat de la coalició, Mas no s'ha pronunciat sobre repetir la fórmula de JxSí ni ha confirmat si serà candidat de CDC, ni tampoc què oferirà el programa electoral quant al procés sobiranista en el cas d'unes hipotètiques eleccions el març que ve. En tot cas, Mas ha afirmat que la seva "obsessió" sempre ha estat "posar a treballar junta" gent d'ideologia diferent.