Suècia i Dinamarca han reforçat els controls fronterers per frenar l'onada de refugiats que des d'Alemanya busquen arribar als països nòrdics. Suècia, després de comprovar que les inspeccions aleatòries posades en marxa fa dos mesos no tenien l'efecte esperat, va començar a aplicar controls d'identitat a tots els viatgers que es desplaçaven en tren, autobús i en vaixell des de Dinamarca, de forma que qui no tenia documents en regla no hi podria entrar.

La nova normativa, que es va posar en marxa de matinada i estarà vigent sis mesos prorrogables, deriva d'una llei aprovada fa tres setmanes pel Parlament suec.

Copenhaguen va respondre instaurant de forma temporal controls a la frontera alemanya per evitar situacions de risc per a l'ordre públic i apel·lant al fet que els altres països nòrdics impulsen iniciatives similars. "Hi ha un risc greu que immigrants il·legals es quedin a Dinamarca. Tampoc volem veure refugiats i immigrants caminant per les autopistes", va explicar el primer ministre danès, el liberal Lars Løkke Rasmussen, en al·lusió als episodis de la tardor.

Els controls estaran vigents deu dies prorrogables i seran de caràcter aleatori, va destacar Rasmussen, que va informar a les autoritats europees i als governs dels països veïns. "El control fronterer no implica que hàgim de rebutjar els que demanen asil a Dinamarca. No descarto que impliqui fins i tot que més persones demanin asil aquí", va aclarir el primer ministre danès, sense excloure que pugui imitar Suècia en el futur.