Els partits de l'oposició coincideixen a situar Mas com el culpable de la situació política que viu Catalunya. La líder de C's, Inés Arrimadas, va considerar que les eleccions del març són inevitables "llevat d'un invent d'última hora", i va acusar Mas d'estar "enrocat" per salvar la seva carrera "a qualsevol preu", per damunt del procés independentista "que ell mateix va impulsar". "Necessita aquest full de ruta separatista com a coartada per no parlar de corrupció, de retallades salvatges i dels nyaps de gestió dels últims cinc anys", va dir. Aquestes afirmacions van arribar després que Mas assegurés que no donarà un candidat alternatiu de JxS, i que signarà la convocatòria d'eleccions el dilluns si la CUP no canvia d'opinió i accedeix a la seva investidura.

Arrimadas va afirmar que el seu partit està "a punt" per anar als comicis i va indicar que es presentarà de nou com a candidata al procés de primàries de la formació, en el cas que es facin. "Si anem a eleccions tenim la possibilitat de no fer perdre més temps i diners als catalans", va subratllar Arrimadas, que va rebutjar que existeixi una majoria social a favor de la independència, ja que va criticar que va ser Mas qui ho va impulsar, i no la gent.

En la mateixa línia hi ha Xavier García Albiol que va culpar Mas d'haver posat a la CUP al centre del debat polític i haver-li confiat un paper que creu que no es mereix. "Qui ha normalitzat la CUP, aquests antisistema, ha estat ell i CDC i, per tant, la responsabilitat d'haver-ho posat tot en mans d'aquests antisistema i donar-los projecció i autoritat és exclusivament de Mas i de CDC", va assegurar.

Per l'altra banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va dir ahir que els tres mesos de negociacions entre JxS i la CUP han estat "agònics" i s'han "perdut", i que per això ara cal un "bon govern" que, amb estabilitat i "seriositat", se centri en els problemes socials. Segons ell, els tres mesos de negociació han estat mesos perduts perquè han acabat al mateix lloc on eren al principi ja que "s'ha confós el procés i la persona, el sentit de país i l'interès partidista". Iceta va lamentar que els independentistes "no hagin paït" ni analitzat objectivament els resultats del 27-S que van donar majoria a les forces independentistes però no per fer la independència. "L'error segueix sent l'objectiu, l'estratègia, la tàctica, el ritme i el procediment", va afegir el líder del PSC.