La justícia francesa ha condemnat aquest dijous en rebel·lia a 18 anys de presó per reclutar a gihadistes a Salim Benghalem, considerat un botxí de l'Estat Islàmic (EI) i sospitós d'estar després dels atemptats a París del gener del 2015.

El Tribunal Correccional de París ha dictat penes d'entre nou i sis anys de presó contra sis altres encausats, que sí que van ser presents en el judici, i contra un d'ells -per ser de nacionalitat marroquina, i no francesa- també l'expulsió definitiva de França després del compliment de la seva condemna.

Salim Benghalem, que té 35 anys i podria estar a Síria -encara que se l'ha donat per mort en diverses ocasions-, és objecte d'una ordre d'arrest internacional pel reclutament de gihadistes per ser enviats a Síria. Al mateix temps, va formar part d'un grup de joves integristes coneguts pel barri de París que freqüentaven, Buttes Chaumont, del que també formaven part els germans Cherif i Said Kouachi, els assassins de l'atemptat contra la revista "Charlie Hebdo" del que aquest 7 de gener se'n compleix un any.

Els investigadors dels atacs gihadistes del gener del 2015 a París intenten aclarir si Benghalem va poder ser l'interlocutor que va intercanviar diversos missatges per SMS i correus electrònics amb Amedy Coulibaly, que va matar una policia el 8 de gener i l'endemà a quatre persones més en un supermercat jueu de París.

Aquest delinqüent originari de la ciutat de Cachan, als afores de París, havia estat detectat al costat de Said Kouachi el 2010 i el 2011 compartint vols en direcció a Mascate, la capital del sultanat d'Omar.

El febrer passat, va aparèixer en un vídeo de propaganda de l'Estat Islàmic en el qual es felicitava pels atemptats, amenaçava a França i feia una crida per actuar contra ciutadans francesos.

El seu nom figura també en el sumari obert pel segrest a Síria de periodistes francesos el 2014, ja que es creu que va poder haver estat un dels seus carcellers al costat de Mehdi Nemmouche, l'assassí de quatre persones al maig d'aquest any en el museu jueu de Brussel·les.