Junts pel Sí i la CUP s'han emplaçat a una nova reunió avui com a darrer intent per assolir un acord d'investidura i evitar així la celebració d'unes noves eleccions, que previsiblement es convocarien pel 6 de març. Si no es tanca amb acord, la previsió, tal i com va anunciar l'actual president en funcions, Artur Mas, és que convoqui els comicis dilluns vinent.

La trobada, que arriba després del veto de la CUP diumenge a la investidura de Mas com a president, comptarà amb la mediació de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), l'Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) perquè les dues parts esgotin terminis. Per la seva banda, Súmate també s'hi va oferir aquest dimarts a la tarda.

Si diumenge no hi ha investidura com a resultat de les eleccions del passat 27 de setembre, el president en funcions, Artur Mas, signarà un decret de convocatòria per a la celebració d'una nova cita electoral. Dimarts, el president de la Generalitat en funcions ja va anunciar en la roda de premsa posterior al Consell Executiu que el pròxim dilluns signarà el decret de convocatòria d'eleccions si la CUP no es mou, perquè no hi haurà nous oferiments per part de Junts pel Sí. "JxS ha fet tantes ofertes, tants oferiments a la CUP, que el que queda clar és que ja no en podem fer més, perquè cap dels oferiments que s'han fet ha servit per desbloquejar la investidura", va apuntar.

Mas també va comentar que es va equivocar pensant que els cupaires demostrarien "sentit de país" i va lamentar que el 50% de la CUP hagi imposat les seves condicions.

Retrets encreuats

A més, Mas va afirmar que "la presidència de la Generalitat no és "una subhasta de peix" i que "si Junts pel Sí fa més concessions, aquest procés polític es construeix a base d'excloure i vetar gent". Malgrat això, va afirmar que, fins diumenge, estaria "disponible" per parlar, però va admetre que el marge "ja és molt petit". Amb un evident poc marge de maniobra i amb la mirada posada en uns nous comicis, Mas també va apuntar que ara el que cal és "buscar una força concentrada i més compactada al voltant del 27-S. La meva obsessió sempre ha estat posar a treballar junts gent molt diferent". Tot plegat, en una clara referència a una possible reedició de la coalició de Junts pel Sí entre CDC i ERC.

La CUP, crítica amb el discurs

Per la seva banda, la CUP va lamentar el vocabulari "agressiu" i el discurs "fratricida" de Mas. En un comunicat, la formació anticapitalista va manifestar que "el sentit de país" reclama un moviment als dirigents de Convergència i declina respondre "en els termes més insultats" amb els quals consideren que Mas es va referir al seu patit.

La formació va dir que han realitzat propostes acompanyades de "vies d'implementació" i que han apuntat diferents possibilitats, recursos i calendaris per executar cadascuna de les mesures previstes en el seu pla social de xoc, per a la "ruptura" amb Espanya, el "procés constituent" i l'elecció del nou president de la Generalitat.

La CUP va reiterar també la seva petició de buscar un president de consens i va recordar les seves propostes de fórmules de "copresidència, presidència rotatòria i un govern amb un comissionat internacional per al procés".