Al voltant de 60 persones han mort aquest dijous i més de 130 han resultat ferides en esclatar un camió bomba davant d'una base militar a la localitat de Zlintan, en l'atemptat gihadista més greu perpetrat a Líbia en els últims mesos.

Responsables de seguretat libis han explicat que un suïcida al volant d'un camió cisterna farcit d'explosius s'ha encastat a primera hora del matí contra la porta de la caserna, en el moment en què els reclutes de la Guàrdia Costanera es disposaven a entrar per iniciar la seva instrucció. "L'explosió es va poder sentir a la ciutat de Misrata, que es troba a uns 45 quilòmetres a l'oest de Zlintan", va explicar la font.

Encara no es disposa d'una xifra oficial de víctimes però, d'acord amb la citada font i mitjans de la premsa locals, fins a la morgue de l'hospital de la ciutat, situat a uns 175 quilòmetres a l'est de Trípoli, hi han arribat fins ara "uns 60 cadàvers", tant de policies com de civils.

L'atemptat es produeix enmig d'una ofensiva llançada dilluns pels grups gihadistes libis afins a l'organització Estat Islàmic (EI) per aconseguir el control dels ports petroliers de Ras Lanuf i Sidra, els més importants del país.

Encara que cap grup ha assumit encara l'autoria de la massacre, el mètode emprat i el moment triat apunten al fet que seria obra de les nombroses cèl·lules que componen aquesta branca libia.

Atacs precedents

En un pla ben organitzat, els radicals van atacar a final de la setmana passada la ciutat de Ben Jawad, veïna a ambdues terminals petrolieres, lloc en el qual van establir el seu centre de comando per a l'ofensiva.

Dilluns i dimarts passats, els terroristes van atacar diferents posicions, van disparar diversos coets contra dipòsits de cru i van intentar avançar cap a l'entrada de tots dos ports, on van ser repel·lits pels agents de la seguretat privada que ho protegeixen.

Dimecres, pressionats per forces dels governs rivals de Trípoli i Tobruk, van replegar les seves posicions, encara que experts militars a la zona creuen que poden llançar una segona escomesa en els propers dies.

Els homes d'Ibrahim Yidran, el milicià i senyor de la guerra que defensa les instal·lacions, van recuperar, per la seva banda, posicions i van ajudar als bombers de Companyia libia Nacional de Petroli a extingir els set incendis provocats en els dipòsits, que contenien l'equivalent a dos milions de barrils de cru. Segons responsables d'aquesta companyia, a mitja tarda d'avui dijous dos d'ells ja havien estat totalment controlats.

Preocupació internacional

La virulència de l'assalt ha desfermat la preocupació de l'enviat especial de l'ONU a Líbia, Martin Kobler, qui ha tornat a llançar una crida als libis perquè deixin les seves diferències de banda i s'uneixin per evitar que els recursos petroliers caiguin en poder dels radicals. En una breu declaració difosa a través de la xarxa social Twiter, el diplomàtic alemany ha condemnat també l'atemptat a Zlintan.

Kobler ja va posar dimecres de manifest la gravetat de l'actual situació i la importància de guanyar una batalla que es considera crucial pel futur del país i de tot el nord d'Àfrica.

Aquest intent de conquesta de les zones petrolieres suposa una intensificació de l'ofensiva dels gihadistes a Líbia, que el 2015 van aprofitar el conflicte polític i militar entre els governs rivals de Trípoli i Tobruk per assentar la seva posició i ampliar el seu territori.

En l'últims dotze mesos, els radicals s'han establert a la localitat de Derna, fronterera amb Egipte, han penetrat en barris de la ciutat de Bengasi, la segona en importància del país, i han conquistat la major part de Sirte, urbs costanera situada a uns 450 quilòmetres de Trípoli.

A més, han posat cèrcol a les principals instal·lacions petrolieres del país i penetrat a la ciutat de Sabratha, a mig camí entre la capital i la frontera amb Tunísia.