El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha proposat aquest dijous fer un govern de Junts pel Sí que operi en funcions fins a les properes eleccions encara que no hi hagi acord amb la CUP.

Mas ha traslladat aquest plantejament durant la reunió de grup que ha tingut aquest dijous al matí al Parlament, segons han explicat fonts parlamentàries. La idea seria que l'executiu que ja estava acordat en cas d'investidura prengués possessió igualment i així visualitzar unitat fins al 6 de març.

Els republicans prefereixen abordar aquesta qüestió a partir de dilluns i apurar tots els terminis per intentar un acord amb els cupaires, però, en tot cas, es mostren reticents d'entrada. En aquest sentit, alguns diputats han pres la paraula per demanar implícitament a Mas que fes un pas al costat.

Una reedició de Junts pel Sí

A molts pocs dies perquè acabi el termini per investir president, Mas ha llençat un nou plantejament donant per fet ja que el dilluns convocarà eleccions perquè no hi haurà acord amb la CUP. El president ha apostat per visualitzar la unitat de Junts pel Sí fent una crisi de govern de forma que l'executiu que ja tenien pactat en cas d'investidura, prengués possessió encara que sigui en funcions.

No és cap secret que Mas i CDC volen reeditar la fórmula de Junts pel Sí de cara a unes properes eleccions, i aquest nou govern aniria en aquesta línia. En aquesta mateixa reunió, que ha durat unes dues hores, algunes veus han preguntat a títol individual quin marge de maniobra existia per aconseguir un acord amb la CUP, insinuant que Mas fes un pas al costat.

Tot i així, la reunió ha acabat sense cap novetat respecte a la posició oficial de Junts pel Sí: l'actual president en funcions segueix sent el seu candidat per molt que la CUP no el vulgui investir.

ERC tanca la porta

Després de l'oferiment de Mas, ERC ha rebutjat taxativament el plantejament de fer un govern de JxSí fins a les eleccionsdel març. Així, fonts republicanes han apuntat que "fer una crisi de govern en funcions per fer un executiu de set setmanes, sense majoria parlamentària i sense president investit no té sentit".

És més els representants d'Esquerra han titllat aquesta proposta de "frau democràtic" i creuen que estaria "fora de la llei". Les mateixes fonts, a més, han remarcat que un govern d'aquest tipus en plena campanya electoral, a més, "no s'ha vist enlloc del món".