El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha proposat aquest dijous una coalició de forces progressistes a l'Estat que permeti formar un govern "fort" de "canvi" i "amb capacitat de diàleg". Una formula, ha dit, que caldria activar en el moment en què Mariano Rajoy fracassi en els seus intents de formar un executiu que en cap cas obtindrà el suport del PSOE, ni per a la investidura ni per a la seva posterior estabilitat.

Per erigir aquest govern de coalició d'esquerres, però, Sánchez necessitaria el suport de Podem i d'altres formacions. El líder del PSOE ha emplaçat Podem a renunciar a un referèndum a Catalunya que "el partit de Pablo Iglesias sap que és inconstitucional", i preguntat pel fet que aquesta coalició requereix el suport de partits independentistes ha apuntat que aquesta "no és una qüestió de sigles, sinó de polítiques". Sanchez ha fet aquestes manifestacions des de Lisboa, on aquest dijous s'ha reunit amb el líder dels socialistes portuguesos, Antonio Costa, que ha aconseguit el poder fruit d'una gran coalició d'esquerres.

El líder dels socialistes espanyols ha destacat el que considera virtuts del govern de Costa, que lluita "contra la desigualtat i la precarietat" i "treballa pel creixement i no per les retallades per desmantellar l'estat del benestar". Segons Sánchez, els socialistes espanyols comparteixen aquest full de ruta, i per aquest moment tan bon punt Rajoy fracassi en el seu intent de formar govern cal que el PSOE líderi "un govern fort, progressista i amb capacitat de diàleg".

Mentrestant, ha reiterat, el PSOE dirà "no" a la gran coalició al PP, i si Rajoy fracassa "direm sí a una gran coalició de partits progressistes", perquè "quan d'unes eleccions en surt un parlament fragmentat les forces del canvi s'han d'entendre".

Les línies vermelles de Podem

Preguntat per la línia vermella que ja han marcat els líders de Podem a l'entorn del referèndum a Catalunya, Sánchez ha assegurat que Pablo Iglesias "sap que el referèndum a Catalunya és inconstitucional"."La repetició de les eleccions no és una solució, sinó ajornar el problema. Els partits no hem de posar línies vermelles i tendir ponts", ha dit.

També ha assegurat que "el 27-S els catalans van votar majoritàriament en contra de la independència, i els socialistes volem que els catalans votin un nou acord, i no una ruptura, i entre tots hem d'abordar una reforma constitucional que votin tots els espanyols".

Preguntat sobre el fet que aquest gran pacte d'esquerres necessitaria el suport de forces independentistes com ERC, Sánchez ha afirmat que aquesta "no és una qüestió de sigles, sinó de polítiques". El que hem de fer és unir allò que la dreta ha fracturat. Serà en les sigles i no ens les polítiques on ens entendrem amb altres formacions polítiques", ha dit.