El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, intentarà emular el seu homòleg de Portugal i liderar, a Espanya, una "gran coalició" de forces progressistes, en cas que el conservador Partit Popular (PP) no aconsegueixi formar Govern. Per tant, "estendrà la mà a totes les forces progressistes" per "liderar el canvi polític" que necessita Espanya, ha declarat aquest dijous després de reunir-se a Lisboa amb el primer ministre lusità, el socialista António Costa, que va arribar al Govern gràcies a un inèdit acord amb l'esquerra radical.

"Les forces del canvi s'han d'entendre perquè un país pugui progressar. I reitero, li dic no a la gran coalició que proposa el PP", ha aprofundit el líder espanyol. En cas que el president en funcions, Mariano Rajoy, no aglutini els suports necessaris per formar Executiu, Sánchez s'asseurà a taula amb les forces progressistes del Parlament espanyol, encara que no va especificar quines.

Referèndum, línia vermella

Sánchez va ser qüestionat sobre la postura de Podem, partit clau per a un futur Executiu socialista que posa com a condició per negociar que se celebri un referèndum a Catalunya: "El partit de Pablo Iglesias (Podem) sap que el referèndum a Catalunya és inconstitucional", va recordar Sánchez, en al·ludir a la "línia vermella" negociadora del seu partit.

Pel que fa als partits nacionalistes catalans, favorables a la independència i claus per propiciar una eventual coalició majoritària, el dirigent socialista va donar a entendre que, si fos necessari, s'asseuria a negociar amb ells.

"Serà en les polítiques i no en les sigles on ens entendrem", ha dit el dirigent socialista espanyol, que va eludir a aprofundir més.