Carles Puigdemont i Casamajó va nèixer el 29 de desembre de 1962 a Amer, està casat amb Marcela i te dues filles, la Magalí i la Maria. La seva familia regenta una reconeguda pastisseria -famosa pels seus Capricis, una mena de carquinyolis- situada a pocs metres de la plaça Porxada d'Amer però Puigdemont no estat mai vinculat directament al negoci.

És el segon de vuit germans i de petit va fer tota l'escolarització al seu poble i també va ser, com molts gironins, va estar intern al Collell on va tenir com a mestres, entre d'altres, l'escriptor Manel Costa-Pau o el cantautor Josep Tero. Puigdemont no ve directament d'una familia de polítics però el seu besavi i el seu oncle Josep, van arribar a ser alcaldes d'Amer.

En una entrevista al Dominical del Diari de Girona el juny de 2011, Puigdemont recordava el primer miting al que va assistir va ser quan tenia 18 anys i el protagonista era Jordi Pujol que feia el tancament de campanya de les eleccions al Parlament de 1980. Allà li va entrar amb força el cuc de la política i poc després es va implicar amb la Joventut Nacionalista de Catalunya i el 1983 va col.laborar en la campanya de les municipals de Joan Vidal i Gayolà. De jove es va llicenciar en Filologia Catalana quan encara existia el Col.legi Universitat de Girona i encara no estava fundada la Universitat de Girona.

De ben jove es va iniciar també en el periodisme -les seves primeres cròniques van ser per Los Sitios enviant-les en un sobre en autobús, com es feia abans- i va començar a fer de corresponsal des del seu poble . El 1982 va exercir de corrector lingüstíc per posteriorment assumir diversos càrrecs de redactor en el diari El Punt. Actualment, encara és membre de la demarcació de Gilrona del Col.legi de Periodistes de Catalunya.

El seu projecte professional més destacat va ser la creació de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) i el diari en anglès Catalonia Today. Puigdemont hi va estar vinculat molt directament durant els primers anys per posteriorment passar a dirigir al Casa de Cultura de Girona.

Puigdemont va fer el pas a la política l'any 2006 com a diputat al Parlament, com a pas previ a debutar en l'escena municipal encapçalant la llista de CiU a la ciutat de Girona en un nou intent de la coalició nacionalista per trencar amb el monopoli socialista que reinava a la ciutat des de 1979.

Puigdemont va ser un candidat circumstancial perque inicialment no sortia a cap de les travesses. L'home escollit era l'advocat Carles Mascort però aquest, pràcticament a última hora, va renunciar a encapçalar la llista. Puigdemont no va aconseguir trencar l'hegemonia socialista a la capital gironina fins el 2011. Des de llavors ha estat alcalde, càrrec que va revalidar el maig passat amb una nova victòria electoral.

Puigdemont té un perfil clarament independentista i sempre s'ha mostrat obert al procès d'independència de Catalunya. Actualment, és el president de l'AMI, l'Associació de Municipis per a la Independència, i s'ha mantingut com a diputat de forma permanent el 2006, el 2010, el 2012 i a les darrers eleccions del 27 de setembre com a membre de la candidatura de Junts pel Sí.

Home metòdic i un amant de les llengües. Parla francès, anglès i un més que correcte romanès donat que la seva dona -a qui va conèixer quan el seu grup de teatre va venir a Girona a participar al festival Fitag- és romanesa. Els que treballen de manera molt estreta amb ell destaquen que no suporta el desordre i que quan se li posa un tema entre cella i cella no descansa ni dorm fins que troba el desllorigador. Potser per això, en aquestes darreres hores, ha estat un home clau en el desenllaç final.

És un amant de les noves tecnologies i un dels primers usuaris de la xarxa Twitter on no passa dia on no faci alguna piulada. També utilitza l'instagram. És familiar i sempre intenta trobar un espai per a la familia fins al punt que ha sacrificat algun acte públic per podre celebrar, per exemple, l'aniversari d'una de les seves filles.

Un dels seus amics amb qui sovint fa algun sopar i amb qui ha viatjat també juntament amb les seves respectives families és l'expresident del FC Barcelona i exdiputat de Solidaritat, Joan Laporta.

Tot i nèixer el desembre de 1962 Puigdemont recorda que té una altre data de naixement: el 25 de gener de 1983. Aquell dia i anant de Girona cap a Amer el seu vehicle -un Seat Marbella- es va encastar contra un camió. Va patir fortes ferides en un braç i l'accident li va deixar unes senyals a la cara que encara se li reconeixen però va salvar miraculosament la vida.