El fins ara president del grup de la CUP al Parlament, Antonio Baños, reconsiderarà la seva dimissió com a diputat si la seva formació li ho demana, una vegada assolit un acord amb Junts pel Sí (JxS) per prosseguir la legislatura.

Baños va anunciar la seva dimissió el passat 28 de desembre en disconformitat amb la decisió del Consell Polític de la CUP de rebutjar la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat, el que comportava la possibilitat d'unes eleccions anticipades el mes de març.

El que va ser cap de llista de la CUP en les passades eleccions del 27S s'havia posicionat a favor de facilitar la investidura de Mas, així com d'acceptar la proposta negociada en els últims tres mesos amb JxS, que incloïa compromisos concrets entorn d'un pla de xoc amb mesures socials, un full de ruta cap a la independència i un procés constituent.

Amb una CUP dividida al 50 % entre els partidaris i els detractors de facilitar la investidura de Mas i d'acceptar l'esmentada proposta, Baños va considerar que havia de presentar la seva dimissió com a diputat a l'entendre que la no investidura obstaculitzava l'objectiu d'avançar cap a la independència de Catalunya.

La formalització de la seva renúncia a l'escó, això no obstant, encara no l'havia presentat, a fi d'evitar que un eventual debat d'investidura convocat als últims dies hàbils per poder-ho fer comportés que la CUP disposés d'un diputat menys fins que la Junta Electoral acredités qui l'havia de substituir.

La situació ha canviat radicalment, no obstant això, amb la consecució ahir d'un acord entre JxS i la CUP, que passa per la renúncia de Mas a ser el candidat a la presidència de la Generalitat, però també per la dimissió de dos diputats 'cupaires' i que altres dos quedin integrats en la dinàmica parlamentària de Junts pel Sí.

En aquest nou context, Baños ha indicat en les últimes hores en declaracions a diversos diaris digitals que està disposat a reconsiderar la seva dimissió si la CUP li ho demana.

Un altre dels diputats 'cupaires', Julià de Jodar, va acollir ahir a la nit amb satisfacció aquest canvi de criteri de Baños amb un comentari a la xarxa social Twitter en el que expressava el seu desig que retornés al grup parlamentari.

Aquest matí, el Consell Polític de la CUP i el seu Grup d'Acció Parlamentària (GAP) mantenen una reunió a la seu nacional d'aquesta formació en la qual, amb tota probabilitat, serà ratificat l'acord assolit ahir amb JxS.