La fiscal general de Mèxic, Arely Gómez, va informar que una de les raons de la captura del narcotraficant Joaquín el Chapo Guzmán divendres va ser el descobriment que el capo de les drogues havia iniciat contactes amb gent del món del cinema per rodar una pel·lícula. Guzmán era un fugitiu de la justícia des que es va evadir de la presó de més seguretat d'El Altiplano el juliol passat.

"Un aspecte important que va permetre precisar la seva ubicació va ser haver descobert la intenció de Guzmán Loera de filmar una pel·lícula biogràfica, per la qual cosa va establir contacte amb actrius, actors i productors", va dir Gómez en un acte abans de la presentació del detingut als mitjans de comunicació.

A l'hangar de la Procuraduria General de la República, a l'aeroport internacional de la Ciutat de Mèxic, Gómez va afirmar que "les tasques de seguiment van permetre documentar les trobades dels advocats de l'ara detingut amb aquestes persones".

Unes deu hores després que el president Enrique Peña Nieto anunciés la seva captura, Gómez va explicar alguns detalls sobre la recerca que la va fer possible abans de presentar el detingut a la premsa.

Després de seguir la seva pista, el fugitiu va ser localitzat a Pueblo Nuevo, a l'estat de Durango, on a l'octubre, abans que aconseguís fugir per una canyada, el capo va ser albirat des d'un helicòpter, però no va ser abatut perquè anava acompanyat de dues dones i una nena.

"Les institucions de seguretat van intensificar les accions d'intel·ligència, permetent conèixer cap al final del desembre passat la intenció del delinqüent de traslladar-se a la zona urbana", va relatar Gómez.

El seguiment dels integrants del cercle proper de Guzmán va permetre identificar un individu especialitzat en la construcció de túnels, que estava condicionant diversos habitatges a Sinaloa i Sonora.

Així es va poder situar un domicili a Los Mochis, Sinaloa, sobre el qual es va muntar un operatiu de vigilància durant un mes. A partir del 6 de gener es van observar moviments inusuals, destacant l'arribada d'un vehicle la matinada del 7 de gener. D'acord amb la fiscal general, els treballs de camp i intel·ligència van donar la certesa que Guzmán es trobava allí.

Després d'una planificació "oportuna i eficaç, la matinada d'aquest divendres es va engegar un operatiu de forces federals que en arribar al domicili van ser agredides amb armes de gran calibre, la qual cosa va originar un enfrontament en el qual un marí va resultar ferit i cinc agressors van morir", va afirmar Gómez.

Reforç de la presó

Policies federals, estatals i militars participen en un operatiu especial desplegat en el penal d'El Altiplano per impedir una nova fuga del narcotraficant com la que va protagonitzar sis mesos enrere. Una font de la Policia Federal va dir ahir que la seguretat ha estat reforçada al voltant de la presó, però també a l'interior, on el capo va arribar divendres en un helicòpter de la Marina procedent de la capital mexicana. El Altiplano és a l'estat central de Mèxic.