El govern espanyol va garantir ahir el compliment de la llei davant l'acord per a la investidura d'un nou president de la Generalitat i va apel·lar al fet que el proper Executiu central tingui una àmplia base parlamentària que defensi els drets dels espanyols i afronti el "desafiament independentista".

L'executiu de Rajoy va fer aquestes consideracions en un comunicat, després de conèixer la renúncia d'Artur Mas a optar a la reelecció com a president de la Generalitat per facilitar un acord entre Junts pel Sí (JxS) i la CUP per tal d'investir com a president el fins ara alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

Un acord davant el qual, a l'espera de les negociacions per a la investidura del president espanyol després de les eleccions del passat 20 de desembre, trasllada a les diferents forces polítiques "la necessitat que el pròxim govern d'Espanya disposi d'una àmplia base parlamentària", diu el comunicat de l'executiu.

Un ampli suport a les Corts que considera que garantiria "l'estabilitat i la capacitat per defensar amb solvència i eficàcia el dret de tots els espanyols a decidir sobre el seu país i fer front al desafiament independentista".

El govern de l'estat va assenyalar que davant l'acord d'última hora assolit per aquests dos grups del Parlament de Catalunya, vol recordar que tothom està sotmès a l'imperi de la llei i precisa "i encara més aquells a qui se'ls encomana la representació de les institucions".

"Les institucions autonòmiques catalanes troben la seva legitimitat en la Constitució Espanyola, que és la que ha garantit el nivell d'autogovern més gran de la història de Catalunya recollit en el seu estatut d'autonomia", va afegir el govern estatal en el seu comunicat.

També afegia que "no hi ha majoria parlamentària que pugui emparar o justificar actes il·legals o la pretensió de trencar la sobirania nacional expressada en la Constitució".

Per això, va garantir que la llei es respectarà i que totes les institucions, com va dir que ha passat fins ara, han de complir amb el seu deure en defensa de la sobirania nacional i dels drets i les llibertats de tots els espanyols, inclosos els que viuen a Catalunya. En aquest sentit, va recordar que el 2 de desembre el Tribunal Constitucional ja va acordar, per unanimitat, que declarava nul·la per inconstitucional la Resolució I / XI del Parlament de Catalunya. "El govern -subratlla el comunicat- vol fer una nova crida a la responsabilitat dels dirigents de Catalunya perquè posin fi a l'estratègia de divisió i fractura de la societat catalana i dediquin els seus esforços a buscar solucions als problemes dels ciutadans".

Contra un pacte PP-PSOE

Podem va explicar, per la seva banda, que no comparteix ni entén l'acord aconseguit entre JxS i la CUP per investir l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, com a president de la Generalitat, i espera que això no alimenti ni afavoreixi l'immobilisme ni la gran coalició PP-PSOE al govern d'Espanya.

En un comunicat, el partit que lidera Pablo Iglesias va assenyalar que l'acord és una "victòria política" per a Artur Mas i CDC i que, encara que respecta la trajectòria política de la CUP, no entén ni comparteix l'acord.

Referent a això, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va comentar a Twitter: "Mas i CDC aconsegueixen atrinxerar-se. L'immobilisme intentarà fer el mateix a la Moncloa. La solució: plurinacionalitat i nou acord". Per la seva banda, el número dos de Podem, Íñigo Errejón, va piular: "sorprès per la flexibilitat de la política catalana: inventar espais on hi havia bloqueig. Però no entenc la posició de la CUP".

Podem considera que l'acord assolit ahir "pretén aprofundir la via unilateral, que no va aconseguir la majoria en les passades eleccions catalanes del 27 de setembre". "JxS va guanyar les eleccions, però, si aquestes van ser un plebiscit, l'independentisme no el va guanyar", va subratllar Podem. El partit dirigit per Pablo Iglesias va quedar sorprès pel moviment inesperat d'una CUP que podia haver estat una aliada.